Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

January 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Stiri Populare
(none)

Ce se intampla cu numarul de urgenta 112 in Romania

28-11-2007, 23:29

Comisia Europeana a anuntat astazi declansarea unei proceduri de sanctionare a Romaniei pe motivul incalcarii prevederilor privind functionarea numarului unic european pentru apeluri de urgenta, 112. Anuntul a fost urmat de un val de comunicate prin care vina era pasata de la unii la altii.

Conform prevederilor europene, serviciile de urgenta sunt accesibile gratuit, formand numarul de urgenta unic european 112. Statele membre au obligatia sa garanteze ca operatorii de telecomunicatii furnizeaza serviciilor de urgenta informatiile privind localizarea apelantului pentru apelurile catre numarul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.

Comisia Europeana a constatat ca acest numar nu functioneaza corespunzator in Romania si a hotarat initierea procedurii de incalcare a dreptului comunitar. Aceasta este o procedura prin care se pune mai intai in vedere statului in cauza ca se afla intr-o situatie de nerespectare a unei legi, dupa care acestuia i se cere sa remedieze situatia intr-un interval de timp bine precizat, iar in cazul in care acest lucru nu se intampla, tara respectiva este data in judecata la Curtea Europeana de Justitie, care poate stabili sanctiuni.

Romania se afla in prima faza a acestei proceduri, la fel ca si Bulgaria, in timp ce Polonia si Letonia au ajuns la faza Curtii Europene de Justitie.

La scurt timp dupa acest anunt a venit reactia oficiala a guvernului care a spus ca este vorba despre o problema de implementare tehnica si a dat vina pe operatorii de telefonie mobila, afirmand ca va analiza situatia impreuna cu autoritatea de reglementare in telecomunicatii, ANRCTI si cu operatorul sistemului national 112, Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS).

Comunicatul guvernului a fost urmat de cel al ANRCTI, care s-a disculpat, afirmand ca nu a fost informata pana acum (de catre cine?) cu privire la eventuale probleme intampinate in ceea ce priveste furnizarea informatiilor de localizare a apelantului si a aratat cu degetul tot spre operatorii de telefonie mobila, spunand ca va investiga modul in care acestia si-au respectat obligatiile de a asigura accesul STS la informatiile ce permit localizarea apelantului de 112.

STS a dat de asemenea un comunicat, in care a precizat ca serviciul 112 functioneaza pentru retelele fixe dar nu si pentru cele mobile, deoarece operatorii nu transmit informatiile necesare.

Dupa care au urmat, pe rand, raspunsul celor trei operatori, Cosmote, Vodafone si Orange. In contradictie cu ceea ce afirma STS, Cosmote spune ca furnizeaza la aceasta ora in mod permanent toate informatiile in legatura cu numarul de urgenta 112.

Vodafone a afirmat ca informatiile necesare sunt disponibile, dar nu si furnizate catre STS, si ca acest lucru se va intampla de indata ce va fi definit impreuna cu STS, “cadrul de operare specific acestei cerinte, in conformitate cu prevederile legale”, de unde ar putea reiesi ca cele 2 entitati nu au comunicat pana acum referitor la acest subiect.

Orange se pare ca are cele mai mari probleme la acest capitol, comunicatul lor mentionand ca este vorba despre “solutii tehnice complexe” si ca “se depun eforturi sustinute pentru a oferi cat mai curand clientilor posibilitatea de a fi localizati in cazul apelurilor de urgenta”, eforturi depuse impreuna cu “operatorul serviciului 112”, adica STS.

Suita de declaratii a fost incheiata de Ministerul Comunicatiilor, care a anuntat ca se va implica in medierea, ceea ce admite existenta un conflict, relatiei dintre operatori, ANRCTI si STS. Ministerul a precizat in acelasi timp ca si-a indeplinit obligatia de a implementa sistemul national unic pentru apeluri de urgent, dar o mai are pe cea de supraveghere ca operatorii respecta obligatiile legate de acest serviciu. Ministerul a pasat ceva din responsabilitate si la ANRCTI, precizand ca aceasta trebuie sa sesizeze nerespectarea prevederilor legale si sa aplice sanctiuni contraventionale.

(Sursa: NewsIn, Europa.eu, mcti.ro)


Categorii: Telecom.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info