Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Compromis in privinta tarifelor de roaming

16-05-2007, 10:39

Negociatorii Parlamentului European si cei ai tarilor membre ale UE au ajuns la un acord privind limitarea tarifelor de roaming.

Proiectul privind reducerea tarifelor de roaming in UE se pare ca a iesit din impas. Parlamentul European isi daduse in urma cu peste o luna avizul favorabil privind proiectul de lege pentru limitarea tarifelor de roaming la 40 eurocenti pentru apelurile efectuate si 15 eurocenti pentru cele primite.

Asociatia operatorilor de telefonie mobila si-a exprimat apoi nemultumirea fata de aceste tarife, amenintand ca acestia vor fi nevoiti sa compenseze pierderile cauzate de aceste limitari prin marirea tarifelor interne sau prin taxarea suplimentara a cetatenilor non-europeni care se afla in roaming. GSM Association isi gasise un aliat in Germania, care propusese limite de 60 centi pentru apelurile efectuate si 30 centi pentru cele primite.

Negocierile intre parlamentarii europeni sustinatori ai proiectului de lege si reprezentantii tarilor membre au ajuns acum la un acord prin care limitele vor fi micsorate progresiv in urmatorii 3 ani. Astfel acestea vor fi de 0,49 € pentru apeluri efectuate si 0,24 € pentru cele primite, in primul an de la intrarea in vigoare a legii.

In cel de-al doilea an, tarifele vor cobori la 0,46 €, respectiv 0,22 €, iar in cel de-al treilea an vor ajunge la 0,43 € si 0,19 €. Acordul isi inceteaza valabilitatea in 2009, cu exceptia cazului in care UE si tarile membre doresc prelungirea acestuia.

Taxa pe care operatorii o cer unul de la altul pentru apelurile in roaming a fost fixata la 0,30 €, in primul an, ajungand pana la 0,26 € in al treilea an.

Proiectul de lege va fi votat saptamana viitoare in Parlamentul European, unde va fi sprijinit de catre principalul partid european de centru-dreapta, Partidul Popular European, si de catre liberali. Partidul Socialist a anuntat ca ar putea vota impotriva legii deoarece limita de 0,49 € din primul an este cu 4 eurocenti peste propunerea initiala a Parlamentului.

Legea ar putea intra in vigoare in iulie, toti abonatii putand alege sa treaca la noul tarif in mod gratuit, oricand doresc intr-o luna de la intrarea in vigoare a legii. Abonatii vor avea la dispozitie 3 luni in care pot sa opteze pentru noile tarife, dupa care, daca nu o fac, vor fi mutati automat. Prevederea se aplica atat abonatilor cat si posesorilor de cartele pre-paid. Exceptia o constituie beneficiarii de pachete speciale de roaming, precum Vodafone Passport, care nu vor fi trecuti automat la noul pachet de tarife.

(Sursa: comon.dk, Reuters)


Categorii: Reglementari, Telecom.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info