Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2021
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Stiri Populare
(none)

Guvernul a aprobat finantarea functionarii sistemului 112

20-03-2008, 10:35

Guvernul a aprobat miercuri Ordonata de Urgenta privind organizarea si functionarea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) 112 si finantarea acestuia.

Ordonanta prevede infiintarea unui nou organism, Comitetul National de Coordonare a activitatii SNUAU, care va functiona sub autoritatea Guvernului, avand rolul realizarii si elaborarii politicii si strategiei privind functionarea, operarea si dezvoltarea SNUAU, precum si a serviciului de urgenta 112 in Romania.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) va face parte din acest Comitet National, alaturi de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Sanatatii Publice si administratorul SNUAU, STS (Serviciul de Transmisiuni Speciale).

„Incepand de anul acesta, finantarea Sistemului 112 pe viitorii cinci ani va fi asigurata de la bugetul de stat si va acoperi functionalitatea completa a acestuia. Suma alocata pe fiecare an este de 38 de milioane lei”, a declarat ministrul Comunicatiilor, Károly Borbély.

De asemenea, a fost identificata si solutia de localizare a apelurilor, indiferent de reteaua fixa sau mobila de pe care acestea sunt efectuate catre numarul unic de urgenta 112. Localizarea se va face in sistemul cell-id/sector-id si va permite identificarea pozitiei geografice in care se afla apelantul de telefonie mobila sau adresa fizica unde este instalat terminalul de telefonie fixa.

Prin adoptarea acestei ordonante de urgenta, ANRCTI primeste atributiile de a stabili conditiile tehnice si economice referitoare la realizarea comunicatiilor catre SNUAU, inclusiv a conditiilor tehnice pentru furnizarea informatiilor de localizare a apelantului catre SNUAU de catre furnizorii de retele publice de telefonie.

Reamintim ca serviciul 112 trebuia sa fie functional inca de anul trecut, conform normelor Uniunii Europene si ca actualele masuri ale autoritatilor romane vin dupa ce Comisia Europeana a declansat in noiembrie 2007 procedura de sanctionare a Romaniei pentru nefunctionarea acestuia. A urmat pasarea responsabilitatii intre diferitii actori ai acestui scenariu si concluzia nerostita ca nimeni nu s-a ocupat de aceasta. Avand in vedere ca abia acum se face ceea ce ar fi trebuit sa fie primul pas catre implementarea serviciului 112, ramane de vazut cat va mai dura pana cand acesta va deveni si functional.

(Sursa: NewsIn)


Categorii: Reglementari, Telecom.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info