Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Marea Britanie, mai aproape de o societate Big Brother ?

21-05-2008, 10:27

Marea Britanie vrea sa monitorizeze si sa arhiveze date despre fiecare convorbire telefonica, mesaj SMS, email si pagina web.

Daca n-a fost 1984, s-ar putea sa fie 2008 ? Probabil ca nici lui Orwell nu i-ar veni sa creada ce se prefigureaza in Marea Britanie.

Home Office, departamentul guvernamental britanic responsabil cu securitatea interna, planuieste crearea unei baze de date unice, la nivel national, in care sa fie stocate datele despre fiecare apel telefonic efectuat, fiecare mesaj SMS trimis sau primit, fiecare email schimbat si fiecare pagina web accesata de catre cetatenii britanici.

Guvernul afirma ca un astfel de sistem este necesar pentru a lupta impotriva terorismului si a combate criminalitatea, fiind mai usor pentru serviciile de politie si de securitate sa acceseze o baza de date centralizata. Datele vor fi pastrate pe o perioada de maxim 1 an si vor putea fi accesate doar cu permisiune judecatoreasca.

Planurile vor trezi cu siguranta ingrijorarea organizatiilor de protectie a libertatilor civile si a drepturilor la intimitate si vor alimenta obiectiile impotriva aparitia unui stat de tip “Big Brother”, care poate monitoriza activitatile cetatenilor sai. De asemenea se ridica semne de intrebare asupra capacitatii statului de a pastra securitatea acestor date, avand in vedere incidente precedente de pierdere de informatii personale de catre agentii ale statului.

O alta probleme este capacitatea statului de a manevra o asemenea cantitate de date. Anul trecut in Marea Britanie au fost trimise aproximativ 57 miliarde de mesaje text, iar in fiecare zi sunt trimise 3 miliarde de email-uri in aceasta tara. Incepand din octombrie anul trecut, companiile de telecomunicatii sunt obligate sa stocheze timp de 12 luni informatii despre toate convorbirile telefonice si mesajele text efectuate de catre abonati.

Planurile sunt considerate pentru a fi incluse intr-o lege ce va apare spre sfarsitul acestui an, ele aflandu-se deocamdata intr-un stadiu incipient.

(Sursa: Telegraph.co.uk)


Categorii: Diverse, Legal, Net, Telecom.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info