Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2020
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Nokia integreaza Wibree in Bluetooth

13-06-2007, 09:01

Standardul de comunicatii wireless de mica putere WiBree, promovat de Nokia, va fi inclus in Bluetooth.

WiBree a fost dezvoltat de catre Nokia inca din 2001 si anuntat in octombrie 2006 ca un standard de comunicatii wireless pentru device-uri prea mici pentru chip-urile Bluetooth.

Anul trecut, Nokia a format WiBree Forum, un grup de companii pentru a licentia si exploata aceasta tehnologie. Acum acest grup va fi integrat in grupul echivalent ce supervizeaza Bluetooth, numit Bluetooth SIG (Special Interest Group).

Wibree este gandit pentru a fi folosit intr-o serie de device-uri precum ceasuri, monitoare cardiace, pedometre sau jucarii, care ar putea trimite si receptiona date in cantitate redusa la distante mici.

WiBree opereaza in aceeasi banda de frecvente ca si Bluetooth, 2,4 GHz, dar viteza sa de transfer este limitata la 1 Mbps iar aria de acoperire este de 10 m. Acestea duc la un consum redus de putere, ceea ce inseamna folosirea de baterii mult mai mici si care nu necesita reincarcare frecventa.

Integrarea acestor tehnologii va garanta la interoperabilitatea intre Bluetooth si WiBree si va oferi un standard deja cunoscut si adoptat pe scara larga cu un profil pentru consum redus de putere, extinzand astfel aplicabilitatea sa.

Unii observatori apreciaza acest lucru drept un esec al Nokia de a convinge despre necesitatea unui standard separat pentru conexiuni wireless de mica putere, fiind obligata acum sa il ofere fara a obtine vreun beneficiu financiar. Nokia afirma insa ca a avut inca de la inceput intentia de a publica WiBree ca standard deschis, dupa modelul Bluetooth, care a fost dezvoltat de catre Ericsson si oferit apoi gratuit.

Bluetooth SIG afirma ca cele 2 specificatii for fi complet integrate in aproximativ 1 an.

(Sursa: Yahoo!News, The Register)


Categorii: Standarde, Telecom.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info