Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Nokia pregateste trecerea Symbian catre open-source

24-06-2008, 10:38

Nokia a anuntat ca va achizitiona complet Symbian si ca, impreuna cu o serie de parteneri, va pune bazele unei fundatii Symbian care sa ofere o platforma mobila open-source.

Nokia a facut ieri 2 anunturi foarte interesante legate de Symbian si care reprezinta primul pas in trecerea Symbian catre o platforma open-source, o mutare menita sa stabilizeze acest sistem de operare pe piata telefoanelor mobile si sa contracareze eventualii concurenti de acest tip (Android, Linux).

Mai intai, compania finlandeza a anuntat ca va cumpara restul de actiuni Symbian pe care nu le detine deocamdata, adica aproximativ 52% din actiuni, la un pret de 264 milioane €. Actiunile vor fi cumparate de la ceilalti parteneri din Symbian, Ericsson, Sony Ericsson, Panasonic, Siemens, care au acceptat oferta, si Samsung, care este pe cale sa o accepte, conform comunicatului Nokia.

Achizitia a fost probabil acceptata de catre ceilalti detinatori de actiuni Symbian in contrapartida cu infiintarea unei fundatii Symbian, numita simplu Symbian Foundation, anuntata tot ieri de catre Nokia, si catre care Nokia va contribui cu software-ul sistemului de operare Symbian si cel al platformei sale S60, care vor sta la baza unei platforme Symbian open-source.

Printre fondatorii fundatiei se numara si Sony Ericsson si Motorola, ce vor dona fundatiei tehnologia folosita in interfata grafica UIQ, operatorul japonez NTT DoCoMo, care va contribui cu diverse aplicatii mobile (MOAPS), si alte companii, precum Ericsson, AT&T, LG, Samsung, STMicroelectronics, Texas Instruments sau Vodafone.

Intentia este aceea a promova Symbian ca o platforma mobila open-source. In prima faza, la lansare, doar cateva componente ale acesteia vor fi open-source, urmand ca in 2 ani intreaga platforma sa treaca la open-source si sa fie publicata sub licenta Eclipse Public License (EPL) 1.0.

Symbian este platforma mobila dominanta pentru telefoanele de tip smartphone, fiind folosita in peste 200 milioane de telefoane, cu o varietate de 235 de modele de telefoane de la diferiti vendori. Desi sistemele de operare open-source sunt departe de o pozitie importanta pe piata, avansul acestora este unul de luat in seama, evolutia acestora putand fi accelerata odata cu aparitia la sfarsitul acestui an a platformei Android, promovata de Google. Desi va mai trece ceva timp pana cand Android sau Linux vor avea un cuvant greu de spus pe piata telefoanelor mobile, Nokia se pare ca isi ia deja masuri de precautie.

(Sursa: Nokia)


Categorii: Mobile, OS, Telecom.

1 Comentariu

  1. florin |

    wow! dar cine suporta “investitia” de 264 milioane €? Nokia? nu cred. o sa se reflecte banii astia undeva… la cosumatori.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info