Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Razboiul roaming-ului a luat sfarsit

07-06-2007, 15:23

Ministrii telecomunicatiilor din tarile membre al UE au aprobat limitarea tarifelor convorbirilor telefonice in roaming.

Uniunea Europeana a trecut de ultimul obstacol in calea limitarii tarifelor de roaming, legea adoptata de catre Parlamentul European luna trecuta fiind aprobata acum si de reprezentantii tarilor membre.

Dupa cum se stie deja, tarifele de roaming vor fi limitate in primul an la 0,49 € pentru apeluri efectuate si 0,24 € pentru cele primite in roaming, urmand sa scada progresiv in urmatorii 2 ani pana la 0,43 € si 0,19 €.

Prevederile vor intra in vigoare luna aceasta in toate tarile membre. In luna iulie, “eurotariful”, cum este denumit, va trebui sa fie oferit tuturor abonatilor de telefonie mobile din UE. Acestia vor avea dreptul sa aleaga intre noile tarife si ramanerea la cele existente. Cei care nu iau o decizie timp de 3 luni vor fi trecuti automat la “eurotarif”.

Se concluzioneaza astfel o batalie care a inceput in urma cu un an intre Comisia Europeana, prin Viviane Reding, comisarul european pentru societate informationala si media, si operatorii europeni de telefonie mobila. Comisia Europeana a afirmat in repetate randuri ca tarifele de roaming practicate de catre operatori sunt nejustificate, estimand ca atunci cand un consumator plateste 0,58 € in plus pentru un minut de apel in roaming, operatorul plateste doar 0,10-0,15 € pentru costul adaugat de roaming.

Operatorii de telefonie mobila, pentru care roaming-ul reprezinta intre 10% si 18% din venituri, au considerat aceasta masura ca fiind una populista si au incercat sa o impiedice prin toate mijloacele, amenintand cu marirea tarifelor interne si cu taxarea suplimentara a non-europenilor aflati in roaming.

Comisia Europeana ceruse initial tarife de 0,40 €, respectiv 0,15 $, in timp ce operatorii afirma ca limitele minime pentru a nu fi in pierdere sunt de 0,65 €, respectiv 0,30 €. Dupa dispute si negocieri indelungate, legea a fost adoptata in formula actuala, foarte repede totusi pentru modul in care UE adopta astfel de prevederi de obicei.

(Sursa: cellular-news)


Categorii: Reglementari, Telecom.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info