Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2021
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Stiri Populare
(none)

Romania primeste ultimul avertisment privind sistemul 112

04-04-2008, 08:58

Comisia Europeana a trimis al doilea si ultimul avertisment privind sistemul de urgenta 112 Bulgariei si Romaniei, numarul european unic pentru apeluri de urgenta functionand in continuare in mod necorespunzator in aceste tari.

Cand credea ca a scapat cu o ordonanta de urgenta privind organizarea si functionarea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) 112, guvernul roman se trezeste cu un nou avertisment oficial din partea autoritatilor europene, ultimul inainte ca Romania sa fie trimisa in fata Cutii Europene de Justitie, riscand sanctiuni financiare. Ca si in cazul primului avertisment, trimis anul trecut, Romania are 2 luni la dispozitie pentru a rezolva problema.

„Un numar european unic pentru apeluri de urgenta 112 care functioneaza in mod corespunzator este fundamental pentru a garanta siguranta cetatenilor nostri. Persoanele aflate intr-o situatie de urgenta ar trebui sa fie localizate cu usurinta cand formeaza 112 de pe telefoanele lor. Prin urmare, le recomand cu insistenta autoritatilor bulgare si romane sa asigure disponibilitatea si functionarea corecta a numarului 112”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru societate informationala si media.

Normele UE in domeniul telecomunicatiilor cer ca statele membre sa se asigure ca serviciile de urgenta pot fi apelate gratuit prin numarul european unic 112. Statele membre trebuie sa garanteze de asemenea ca operatorii de telecomunicatii furnizeaza serviciilor de urgenta informatiile privind localizarea apelantului pentru apelurile catre numarul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.

Desi numarul 112 este disponibil in Romania, serviciul nu este complet, deoarece in cazul apelurilor de pe telefoane mobile, operatorii nu ofera inca informatiile necesare pentru localizare. Aceasta deoarece autoritatile romane au lasat functionarea acestui serviciu, partea de telefonie mobila, la voia intamplarii, sau mai bine zis, la voia operatorilor de telefonie mobila si a STS-ului, operatorul 112, care nu au reusit sa se puna de acord privind functionarea tehnica a acestuia. Aceste lucruri au fost puse la punct, cel putin la nivel intentional, abia luna trecuta, prin ordonanta amintita.

(Sursa: NewsIn)


Categorii: Reglementari, Telecom.

1 Comentariu

  1. Gogu |

    Tare frate!

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info