Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2021
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Stiri Populare
(none)

UE reglementeaza folosirea telefoanelor mobile in avioane

07-04-2008, 18:11

Comisia Europeana a aprobat reglementarile ce vor permite folosirea telefoanelor mobile in avioanele ce zboara in spatiul UE.

Conform anunutului facut de Comisia Europeana, este vorba despre reglementari menite sa armonizeze conditiile ce vor permite lansarea serviciilor de comunicatii mobile la bordul avioanelor ce strabat spatiul aerian ale Uniunii Europene.

Reglementarile acopera atat partea tehnica, cat si pe cea de licente ale acestor servicii. Avioanele vor avea instalate la bord niste base station-uri mai mici, acoperind o asa-numita pico-celula (pico cell). Acestea vor fi pornite dupa decolare si se vor conecta la reteaua mobila printr-o legatura prin satelit. Sistemul va preveni in acelasi timp ca telefoanele pasagerilor sa se conecteze la base station-urile terestre, pentru a nu afecta securitatea avionului sau functionarea retelelor terestre.

Din punct de vedere al licentelor, acestea vor fi acordate companiilor aeriene de catre autoritatile nationale, dar vor fi valabile in tot spatiul european pe care cursele acestora il survoleaza. Decizia de a oferi servicii de telefonie la bordul avioanelor ramane la latitudinea fiecarei companii aeriene in parte.

Pentru inceput vor fi oferite doar servicii de telefonie GSM, acestea urmand sa fie extinse apoi si la 3G. Primele astfel de servicii ar putea sa apara in mai putin de o luna, Air France si Ryanair fiind se pare primele companii ce vor oferi telefonie mobila pe cursele proprii. Cele 2 linii aeriene au fost anul trecut primele care au testat solutia tehnica a companiei elvetiene OnAir, prima care a obtinut certificarea tehnica din partea EASA (European Aviation Safety Authority), autoritatea care va trebui sa aprobe toate echipamentele si solutiile de acest gen.

OnAir este si una dintre solutiile ce vor fi aprobate de catre autoritatea romana in comunicatii, ANRCTI, cealalta fiind cea de la Aeromobile din Norvegia.

Viviane Reding, comisarul european pentru societate informationala si media, a avertizat si asupra tarifelor pe care operatorii le vor percepe pentru apelurile facute de la bordul avioanelor, afirmand ca daca acestea vor fi foarte mari, utilizatorii nu vor folosi aceste servicii. Desi deocamdata UE nu va reglementa tarifele practicate pentru aceste servicii, autoritatile europene vor monitoriza cu atentie aceasta piata.

In fine, comunicatul UE mai precizeaza ca operatorii de telefonie si companiile aeriene vor fi responsabile pentru a asigura ca serviciile de comunicatie din avioane sa nu deranjeze pe ceilalti pasageri.

(Sursa: Europa.eu)


Categorii: Mobile, Reglementari, Telecom.

1 Comentariu

  1. Florin |

    in sfarsit…

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info