Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

November 2020
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Stiri Populare
(none)

UE vrea sa restructureze piata de telecomunicatii

14-11-2007, 23:53

UE a dezvaluit un set de propuneri pentru crearea unei piete unice pan-europene de telecomunicatii si stimularea competitiei, astfel incat cetatenii europeni sa beneficieze de servicii de comunicatie mai bune si mai ieftine, fie ca folosesc telefoane mobile, conexiuni broadband sau cablu TV.

Planurile Uniunii Europene vin la o decada dupa liberalizarea pietei europene de telecomunicatii, inceputa in 1998, si care a determinat in aceasta perioada o competitie sporita pe pietele nationale, dominate anterior de companii cu statut de monopol. UE considera insa ca fostele companii monopol exercita inca prea mult control, in special la capitolul accesului la serviciile de broadband.

Conform cu Viviane Reding, comisarul european pentru societate informationala si media, “operatorii dominanti de telecomunicatii, adeseori protejati de autoritatile guvernamentale, pastreaza controlul asupra segmentelor critice de piata, in special pe cea de broadband”. De aceea, printre masurile propuse se numara dreptul autoritatilor nationale de reglementare de a impune operatorilor considerati dominanti asa-numita “separare functionala” a serviciilor oferite de un operator de partea de administrare a infrastructurii.

In acest fel, se va asigura accesul echitabil al competitorilor la infrastructura, ceea ce va stimula competitia si va oferi mai multe alternative consumatorilor. Masura este indreptata in special impotriva marilor operatori din tari ca Germania, Franta sau Spania, care si-au exprimat deja opozitia fata de aceste prevederi. “Propunerile comisiei vor impiedica investitii de miliarde,” s-a afirmat intr-un comunicat de la Deutsche Telekom, unul dintre operatorii care se simt in pericol.

Alte masuri propuse de UE tin de impunerea unui set de drepturi pentru consumatori, precum dreptul de a schimba operatorul de telecomunicatii intr-o singura zi, dreptul la informatii transparente si comparative despre tarife sau posibilitatea de a suna din afara tarii la numere cu apel gratuit. De asemenea, UE vrea sa impuna un set de reglementari care sa mareasca securitatea in retelele de comunicatie, prin noi instrumente care sa lupte impotriva spamului, virusilor si a atacurilor cibernetice.

UE doreste sa creeze o autoritate europeana care sa supervizeze implementarea acestor reforme si care se va numi European Telecom Market Authority (ETMA) si va include sefii autoritatilor nationale de reglementare a telecomunicatiilor din cele 27 de tari membre (la noi ANRC-TI). Aceste autoritati nationale trebuie sa devina mai independente pentru a se garanta o legiferare echitabila, in beneficiul consumatorilor. Reforma propusa de UE vrea sa intareasca independenta acestor organisme, considerate in multe tari ca fiind prea apropiate de operatori si/sau guvernele tarilor respective.

“Incepand de astazi, o piata unica, fara frontiere, pentru operatorii de telecomunicatii si consumatorii din Europa, nu mai este doar un vis” a afirmat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, odata cu prezentarea noilor propuneri de reforma. Acestea trebuie sa fie aprobate de catre Parlamentul European si de catre fiecare din tarile membre, inainte de a deveni legi, lucru pe care UE vrea sa il realizeze pana in 2009.

(Sursa: Deutsche Welle, Computerworld, Europa.eu)


Categorii: Reglementari, Telecom.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info