Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Opera catre UE: IE distruge web-ul

14-12-2007, 11:11

Opera a depus la Uniunea Europeana o plangere antitrust impotriva Microsoft, pe care o acuza ca browserul sau Internet Explorer nu respecta standardele web, profitand de pozitia sa dominanta pe piata.

acidtest.jpgProducatorul norvegian al browserului Opera afirma in plangerea sa catre Uniunea Europeana ca Microsoft continua sa abuzeze de pozitia sa dominanta pe piata sistemelor de operare prin legatura stransa a browserului Internet Explorer de Windows, si ca acest lucru afecteaza interoperabilitatea, datorita faptului ca IE nu respecta standardele web acceptate de toata lumea.

Opera, sprijinita in demersul sau de Comitetul European pentru Sisteme Interoperabile (ECIS), un oponent mai vechi al Microsoft, cere Comisiei Europene sa oblige Microsoft sa separe IE de Windows si/sau sa includa si alte browsere preinstalate pe sistemele sale de operare.

De asemenea, Opera cere comisiei sa forteze Microsoft sa urmeze standardele deschise, fundamentale ale web-ului, asa cum sunt ele acceptate de catre comunitatile dezvoltatorilor de site-uri. Opera argumenteaza ca pozitia Microsoft pe piata creeaza un standard de facto “cu un cost mai mare de suport si mentenanta si inferior tehnic”, deoarece designerii web sunt fortati sa realizeze site-uri pentru IE, de multe ori in detrimentul standardelor acceptate, si pe care ceilalti producatori de browsere le urmeaza intr-o mai mare masura. Acest lucru face ca site-urile sa nu fie redate corect cu toate browserele, ceea ce obliga utilizatorii la folosirea IE.

Dintre cele 2 plangeri, se estimeaza ca prima are mai putine sanse de reusita, unu, pentru ca Microsoft a supravietuit in trecut (remember Netscape?) unei astfel de probleme si, doi, pentru ca se poate argumenta ca utilizatorii au libertatea de a downloada si instala alte browsere, cota de piata detinuta de Firefox (spre 50% in unele tari europene) fiind o dovada in acest sens.

A doua cerinta este mai interesanta, putand atrage atentia unei comisii europene foarte mult interesata de respectarea de standarde si de interoperabilitate. Opera indica testul ACID2, un test creat de Web Standards Project pentru a identifica erorile de redare de pagini web din browsere. Daca acest test este trecut cu succes de catre un browser, el trebuie sa redea un smiley (cu ochi verzi si al carui nas se face albastru la trecerea pe deasupra cu mouse-ul) sub textul “Hello World!”.

Nici IE6, nici IE7 nu trec acest test (in imagine, diferenta intre imaginea corecta si cea redata de IE7) dar, ce e drept, la ora actuala, nici Firefox nu trece acest test, desi este mai aproape de realitate. Avand insa in vedere ca Firefox 3.0 trece Acid2, la fel ca si Opera si Safari, presiunea asupra IE sa o faca poate capata o mai mare greutate.

Microsoft nu a avut deocamdata o reactie oficiala in privinta acestui subiect.

(Sursa: Engadget, Wired)


Categorii: Browsere, Legal, Standarde.

1 Comentariu

  1. iulian |

    sa dea bunul Dumnezeu sa ii aduca pe calea cea dreapta ca ne-a disperat cu monopolul lor

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info