Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Topul companiilor romanesti din IT&C

26-08-2008, 21:54

Telecomunicatiile domina sectorul IT&C din Romania, atat ca volum, cat si ca profit, in timp ce sectorul distributiei inregistreaza cele mai mici marje de profit.

Ministerul Economiei si Finantelor a publicat recent pe site-ul sau rezultatele financiare oficiale ale companiilor romanesti pe anul 2007, asa ca la scurt timp nu au intarziat sa apara diverse topuri ale companiilor, pe diverse segmente de activitate.

Dintr-un top compilat de Ziarul Financiar reiese ca piata IT&C din Romania este dominata clar de firmele de telecomunicatii, cele mai mari companii fiind, ca cifra de afaceri, Orange, Vodafone, Romtelecom, RCS&RDS, Alcatel-Lucent, UPC si Cosmote.

Din punct de vedere al profitabilitatii, situatia acestora este mixta. Orange si Vodafone au inregistrat profituri substantiale de 365,2 milioane €, la o cifra de afaceri de 1,2 miliarde €, respectiv 264 milioane €, la o cifra de afaceri de 1,15 miliarde €, atat profitul ca volum, cat si marjele de profit au fost in scadere substantiala fata de 2006, desi cifrele de afaceri au crescut, semn al unei piete cu o concurenta sporita, dar, posibil, si al unei saturari a pietei. La fel si RCS&RDS, cu o crestere a cifrei de afaceri pana la 346 milioane €, si o scadere a profitului net la 18 milioane € (de la 34 milioane €).

In aceeasi perioada, Romtelecom si Telemobil (Zapp) au inregistrat scaderi ale cifrelor de afaceri si au trecut pe pierderi (21 milioane €, respectiv 9 milioane €) dupa ce in 2006 aveau profit, in timp ce Cosmote si UPC si-au crescut cifra de afaceri dar si-au amplificat pierderile fata de anul 2006, ajungand la 118,3 milioane € (fata de 91 milioane €), respectiv 69 milioane € (fata de 31,4 milioane €).

Urmatoarele companii din top, ca volum, sunt cele din domeniul distributiei traditionale de echipamente si produse IT. Pe primul loc pe acest segment a trecut Scop Computers, cu o cifra de afaceri de 97 milioane €, dar cu un profit de doar 3 milioane €, in crestere totusi fata de 0,5 milioane € in 2006.

De altfel, marja mica de profit pare sa caracterizeze firmele de distributie, cel putin luand in considerare bilanturile contabile. Urmatorul pe aceasta lista este Tornado Systems, cu o cifra de afaceri de 94 milioane € si pierderi nete de 3 milioane €, fata de un profit de 0,8 milioane € in 2006. Urmeaza Omnilogic, cu o scadere a cifrei de afaceri la 78 milioane € si a profitului la 1,4 milioane €, Asesoft Distribution, cu o crestere a cifrei de afaceri la 76 milioane €, dar o scadere a profitului net la 2 milioane €, si RHS Company, cu o cifra de afaceri in crestere la 74 milioane € si un profit de 2,3 milioane €.

Pe sectorul software, liderul pietei este Siveco, cu o crestere semnificativa a cifrei de afaceri, de la 28,9 milioane € la 49,6 milioane €, dar o scadere a profitului de la 3,8 la 3,3 milioane €. Si Softwin a inregistrat o scadere importanta a profitului, de la 0,4 milioane € la 0,1 milioane €, la o cifra de afaceri aproape constanta de 16,6 milioane €. Trebuie amintit insa ca Bit Defender s-a desprins din punct de vedere de Softwin, realizand de sine statator o cifra de afaceri de 6,6 milioane € si un profit de 0,7 milioane €.

Si ITC Networks, companie recent achizitionata de catre Luxoft, a mers pe aceeasi directie, a scaderii cifrei de afaceri de la 16,6 milioane € la 15,8 milioane €, si a profitului net de la 3,3 la 2,5 milioane €.

Este interesant de observat in acest top faptul ca in general, lasand la o parte pe Orange si Vodafone, companiile romanesti din IT&C au in general marje destul de reduse de profit, de sub 10%, ceea ce ar putea fi un indicator al unei competitii destul de puternice pe piata, dar si al unei ineficiente ce caracterizeaza firmele romanesti din domeniu.

Aceasta si deoarece printre exceptiile de la marjele de profit reduse se numara filialele romanesti ale companiilor straine, precum Oracle, HP, IBM sau Microsoft, care au in general produse, servicii, management si strategii de marketing bine puse la punct.

Vorbind despre marje mici de profit, este de remarcat valoarea foarte mica a acestora la companiile din retail, atat offline, cat si online. Spre exemplu, K-Tech Ultra Pro a avut o cifra de afaceri de 74,6 milioane € si un profit net de 0,1 milioane €, in scadere de la 1,2 milioane €, adica o marja de profit de 0,13%. Depozitul de Calculatoare a avut o cifra de afaceri de 48,3 milioane € si un profit de 0,6 milioane €, adica o marja de profit de 1,24%.

La retail online, confirmand estimarile privind consolidarile ce vor urma pe aceasta piata, eMag.ro, liderul pietei de retail online, a inregistrat o cifra de afaceri de 69,4 milioane € si un profit de 0,6 milioane, adica o marja de profit de 0,86%.

(Sursa: Ziarul Financiar, Ministerul Finantelor)


Categorii: Business, Statistici.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info