Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Greenpeace afirma ca iPhone-ul este toxic

17-10-2007, 09:56

Greenpeace a publicat un raport care critica Apple pentru folosirea in iPhone de materiale considerate toxice.

Desi iPhone-ul a respectat standardele oficiale de mediu din Statele Unite si UE, se pare ca nu le-a respectat pe cele dorite de Greenpeace. Organizatia a desfacut device-ul si a selectat 18 componente sau materiale pe care le-a analizat prin spectrometrie de fluorescenta prin raze X (XFR) pentru a le determina compozitia.

Raportul, “Missed Call: iPhone’s hazardous chemicals”, mentioneaza in primul rand ca din iPhone lipsesc o serie de metale grele considerate periculoase, precum cadmium si mercur, dar ca exista mici cantitati de plumb, insa mult sub limitele admise. De asemenea, au fost detectate cantitati reduse de antimoniu, care, desi este foarte toxic, nu este reglementat de prevederile existente.

Un alt semn de intrebare este cel ridicat de faptul ca iPhone-ul foloseste baterii lipite de device si cu conexiunile de asemenea lipite, in loc sa fie prin contact, ceea ce le face greu de inlocuit si de reciclat.

Mai ingrijorator, conform Greenpeace, este detectarea in jumatate din componentele analizate de bromina sau compusi brominati, indicand folosirea de catre Apple a asa-numitor retardanti brominati de flacara (BFR), substante toxice pentru mediu atunci cand device-urile devin deseuri si pe care Greenpeace le doreste eliminate in totalitate.

Raportul mentioneaza de asemenea detectarea unui nivel inalt de clorina, substanta considerata carcinogena daca patrunde in organism, in plasticul care acopera cablurile de la castile ce insotesc iPhone-ul, impreuna cu o cantitate importanta de ftalati, ambele fiind o indicatie a folosirii de PVC (policlorura de vinil). Desi folosirea de PVC si a esterilor ftalati nu este interzisa de reglementarile in vigoare, raportul mentioneaza ca 2 dintre cei 4 ftalati descoperiti in castile iPhone sunt interzisi in UE in jucarii si in articolele de ingrijire a copiilor, iar ceilalti 2 sunt clasificati drept “toxici pentru reproducere”, datorita abilitatii lor de a “interfera cu dezvoltarea sexuala a mamiferelor, in special la masculi”.

De altfel, la scurt timp dupa publicarea raportului, Apple a fost data in judecata de catre un grup pentru protectia mediului si a consumatorului, CEHCA (Center for Environmental Health), datorita prezentei de substante toxice in iPhone, in special a ftalatilor.

Raspunsul initial al Apple, dupa aparitia raportului, a fost acela ca iPhone-ul respecta reglementarile in vigoare, inclusiv asa-numitul RoHS (Restriction of Hazardous Substances), considerat “cea mai restrictiva prevedere la capitolul substantelor toxice din produsele electronice”. Greenpeace nu a negat insa acest lucru, remarcand doar faptul ca Apple a inclus intr-un produs nou substante ca BFR si PVC, pe care a promis ca va renunta sa le mai foloseasca in produsele sale pana la sfarsitul lui 2008.

Conform cu Greenpeace, “daca Apple doreste intr-adevar sa reinventeze telefonul, atunci ar trebui sa elimine toate substantele si materialele periculoase din terminale si din perifericele acestora.”

(Sursa: Daily Tech, Tech.co.uk, Greenpeace)


Categorii: Mediu, Mobile.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info