Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Patronii din IT, impotriva modificarilor privind plata asigurarilor de sanatate

30-07-2008, 09:40

Modificarea modalitatii de calcul a contributiei datorate de angajatii din IT in contul asigurarilor de sanatate va afecta bugetele companiilor.

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) cere Guvernului sa elimine prevederea legala de modificare a modalitatii de calcul a contributiilor de asigurari de sanatate pentru specialistii din IT, au spus marti reprezentanţii ANIS.

“Nu este acceptabil ca Executivul sa promoveze masuri cu aplicabilitate imediata care au consecinte importante asupra bugetelor companiilor, practic de la o zi la alta. Nu este acceptabil ca, pentru aceste masuri, organizatiile afectate si reprezentantii acestora sa nu fie consultati, in conformitate cu prevederile legale in vigoare”, a spus presedintele ANIS, Liviu Drăgan.

Ordonanta de Urgenta 93/24 iunie 2008, publicata in Monitorul Oficial pe 30 iunie, dar intrand in vigoare chiar de la 1 iulie, include reglementari care afecteaza companiile si angajatii din domeniul IT&C, prin schimbarea bazei de calcul a contributiei de la salariul minim brut la salariul realizat. Potrivit reprezentantilor ANIS, un salariu mediu lunar net din industria IT este de aproximativ 1.100 euro.

Conform ANIS, modificarile prevazute de aceasta ordonanta vor duce la cresterea cu 5-6% a fondurilor de salarii in cadrul companiilor din domeniu. Avand in vedere ca salariile reprezinta aproximativ 70% din cheltuielile unei firme de software, aceasta va duce la scaderea profitabilitatii companiilor, care acum au o marja de profit brut in medie undeva la 20-25%.

De asemenea, reprezentantii ANIS au precizat ca asteapta reluarea activitatii parlamentare pentru a face lobby ca aceast act sa nu treaca de Parlament. “Vom depune eforturi sa nu treaca de Parlament. Ne bazam si pe ajutorul domnului Pambuccian (presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor)”, a declarat Liviu Dragan.

Nemultumirea fata de aceasta ordonanta este cu atat mai mare cu cat aceasta nu va avea un efect important asupra bugetului asigurarilor de sanatate, ea afectand aproximativ 20.000 de angajati, dar va perturba in schimb activitatile uneia dintre putinele industrii de succes din Romania.

(Sursa: NewsIn)


Categorii: Opinii, Reglementari.

1 Comentariu

  1. gogu |

    Stirea nu spune nimic de modul actual de calc. al “sanatatii” pentru sectorul IT si cand si cu ce ocazie a fost bagat.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info