Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

August 2022
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

HP respinge concluziile privind riscul reprezentat de imprimante

06-08-2007, 20:30

Hewlett Packard a respins concluziile oamenilor de stiinta australieni care afirmasera, intr-un raport publicat saptamana trecuta, ca imprimantele cu laser emit particule ultra-fine care pot infiltra plamanii si cauza diverse probleme de sanatate.

morawska-printers-health.jpgReactia HP vine dupa ce, in raportul publicat saptamana trecuta, imprimantele HP predominau in topul celor considerate ca avand un nivel mare de emisii de particule daunatoare. Astfel, 12 din cele 13 modele de imprimante nominalizate ca avand un nivel periculos de emisii apartin companiei HP, alte 2 fiind incadrate in grupul de nivel mediu de emisii.

HP a afirmat intr-un comunicat de presa ca nu este de acord cu concluziile raportului si cu afirmatiile cercetatorilor. Compania americana a subliniat increderea in imprimantele sale si in siguranta acestora, afirmand ca testarea particulelor ultra-fine “este o disciplina stiintifica foarte noua” si ca “nu exista indicatii ca emisiile de particule ultra-fine din sistemele de imprimare cu laser sunt asociate cu riscuri deosebite de sanatate.”

Producatorul japonez Canon, ale carui produse au fost de asemenea mentionate in raport, a afirmat ca studiaza continutul acestuia, dar ca imprimantele sale au trecut toate testele de toxicitate si ca nu prezinta riscuri de sanatate pentru utilizatori. Un reprezentant al Epson, ale carui imprimante nu au facut parte din studiu, a spus ca “astfel de afirmatii se fac de ani de zile, dar publicul continua sa cumpere imprimante cu laser”.

Cercetatorii australieni nu au intarziat sa dea la randul lor un raspuns declaratiilor facute de catre HP. Lidia Morawska, conducatorul echipei de cercetatori si director al Laboratorului International pentru Calitatea Aerului si Sanatate de la Universitatea din Queensland, a respins afirmatiile HP ca ar fi vorba despre o noua disciplina stiintifica, mentionand Comisia Europeana, care a stabilit o limita a particulelor emise de catre autovehicule prin standardele sale de emisii Euro 5/6.

“Faptul ca acest proces a avut deja loc in legatura cu emisiile vehiculelor este un indiciu ca testarea particulelor ultra-fine nu este o o noua disciplina stiintifica,” a spus Morawska. Ea a citat in continuare din Ghidul pentru Calitatea Aerului, publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in care se afirma ca “exista o evidenta toxicologica considerabila a potentialelor efecte ale particulelor ultra-fine in detrimentul sanatatii.”

Singurul aspect cu care cele parti par sa fie de acord este faptul ca aceasta problema necesita si alte investigatii. Lucrurile se afla probabil abia la inceput in ceea ce poate deveni o disputa la fel de lunga si incalcita precum cele ale efectelor antenelor de telefonie mobila sau ale jocurilor video asupra sanatatii.

(Sursa: The Sidney Morning Herald)


Categorii: Sanatate.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info