Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

OOXML, adoptat ca standard ISO

03-04-2008, 13:16

Microsoft a castigat in batalia ca formatul sau Open Office XML (OOXML) sa devina standard ISO.

Formatul Open Office XML (OOXML) a fost aprobat ca standard oficial de catre organizatia de standardizare ISO (International Standards Organization), dupa votul favorabil a 86% din reprezentantii tarilor membre, printre care s-a numarat si Romania.

Votul reprezinta un semn important de validare pentru unul dintre cele mai contestate formate de documente, pe care Microsoft se straduieste din greu sa-l impuna ca standard de-facto pe piata aplicatiilor office.

OOXML, care este formatul default in suita de aplicatii Office 2007, a fost vazut de catre multi ca incercarea Microsoft de a elimina formatul concurent Open Document Format (ODF), un standard deschis (adica unul ce poate fi accesat si implementat in mod gratuit), promovat de catre OpenDoc Society si favorit al comunitatii open-source, care era deja aprobat ca standard ISO.

Formatul a fost respins ca standard ISO in primul vot pe acest subiect, care a avut loc in septembrie anul trecut. Pentru a doua intrunire, comitetul de standardizare a avut o munca dificila, trebuind sa parcurga cele peste 6000 de pagini ce definesc OOXML si cele 1000 de puncte de pe agenda de discutii si obiectii referitoare la acesta. De altfel, criticii formatului Microsoft se refera la complexitatea acestuia comparativ cu ODF, care are doar 860 de pagini si la dificultatea unei interoperabilitati intre cele 2 formate, lucru disputat de Microsoft, care promite ca OOXML va fi complet interoperabil cu ODF.

In plus, OOXML a fost contestat datorita grabei cu care Microsoft l-a adus in fata comitetului de standardizare printr-o procedura mai rapida (fast-tracking), care a facut ca formatul sa devina standard dupa numai 15 luni, fata de ani de zile, cat dureaza in mod normal un astfel de proces.

Analistii cred ca, odata cu aprobarea ca standard ISO, OOXML va ajunge rapid in pozitia de dominare absoluta, datorita pozitiei Microsoft pe piata aplicatiilor de tip office. Compania americana afirma ca viitorul acestui format va fi de acum in mainile organismelor de standardizare, dar criticii acesteia amintesc de lunga istorie a Microsoft de opozitie fata de tot ceea ce inseamna standarde deschise si open-source.

De amintit si ca Microsoft este la ora actuala obiectul unei investigatii lansate de catre UE, referitoare la interoperabilitatea OOXML cu alte formate, plus faptul ca Microsoft incearca sa impuna un alt format de-al sau, XPS (XML Paper Specification) in dauna PDF-ului, ca standard de documente pe web, dar si ca gigantul american a anuntat recent o noua politica in ceea ce priveste deschiderea catre standarde si interoperabilitatea cu acestea si cu software-ul altor producatori.

(Sursa: Daily Tech, Ars Technica)


Categorii: Standarde.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info