Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Playerele MP3 pot dauna auzului

07-09-2007, 18:20

Conform unui studiu britanic, doua treimi dintre tinerii care folosesc zilnic playere MP3 risca afectarea permanenta a auzului deoarece asculta muzica la un volum prea mare.

Avertizarea vine de la o fundatie britanica de caritate pentru surzi, Royal National Institute for Deaf People (RNID), care a realizat un studiu pe tineri intre 18 si 30 de ani care asculta zilnic muzica la playerele MP3. RNID cere producatorilor de playere media digitale sa-si inscriptioneze produsele cu mesaje de avertisment asupra pericolului de deteriorare a auzului.
Studiul a concluzionat ca 65% dintre utilizatorii de playere MP3 asculta muzica la volume de peste 85 de decibeli, echivalent cu un ceas desteptator cu un sunet puternic care porneste sa sune foarte aproape de ureche. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ascultarea de sunete la un asemenea volum timp de mai mult de o ora poate afecta auzul.

Conform raportului de la RNID, aproape jumatate dintre utilizatorii de playere MP3 asculta muzica timp de mai mult de o ora pe zi, in timp ce un sfert asculta timp de mai mult de 21 de ore saptamanal. Cei mai multi dintre acestia, 58%, nu erau constienti de riscurile asupra auzului atunci cand folosesc playere audio, 79% spunand ca nu au vazut vreodata avertismente privind nivelele de zgomot pe ambalajele playerelor.

Recomandarea RNID pentru posesorii de playere MP3 este folosirea unor casti cu filtre in-ear, care opresc zgomotele de fond, nemaifiind astfel nevoie ca volumul sa fie dat tare.

“Tinerii trebuie sa fie educati astfel incat sa poata face alegeri asupra riscului de expunere la zgomot puternic, la fel cum este cazul sexului protejat, al expunerii la radiatii solare, alcoolului si drogurilor,” a afirmatBrian Lamb, CEO-ul fundatiei.
In ceea ce priveste producatorii de playere MP3, RNID a afirmat ca acestia “au responsabilitatea de a-si preveni clientii asupra riscurilor la care se expun prin avertismente foarte clare pe ambalaje si prin descrierea legaturii intre nivelele de decibeli si butoanele de control ale volumului.”

(Sursa: Tech.co.uk)


Categorii: Audio/Video, Muzica, Sanatate.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info