Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Consolele de jocuri contin substante toxice

21-05-2008, 08:33

Greenpeace acuza producatorii consolelor de jocuri de ultima generatie de “joc murdar”, datorita substantelor toxice incluse in acestea.

greenpeace-consoles-toxic.jpgOrganizatia ecologica Greenpeace a publicat un raport in care se afirma ca popularele console de jocuri de ultima generatie Xbox 360 de la Microsoft, PlayStation 3 de la Sony si Wii de la Nintendo contin substante toxice.

Analizele efectuate de catre Greenpeace si detaliate in raportul Playing Dirty (PDF) evidentiaza prezenta in diferite componente ale consolelor de jocuri de substante precum bromina, ce indica folosirea de retardanti brominati de flacara (BFR), esteri ftalati, beriliu sau PVC (policlorura de vinil).

Bromina si compusii BFR sunt folositi ca substante ignifuge dar sunt periculosi pentru mediu atunci cand device-urile devin deseuri. Esterii ftalati sunt folositi in componentele flexibile precum izolatia cablurilor, dar sunt substante care afecteaza dezvoltarea sexuala la mamifere, inclusiv la oameni, in special la barbati. Beriliul este folosit in contactele electrice, dar este daunator la reciclare, fumul produs prin arderea acestuia putand duce la o boala de plamani incurabila. PVC-ul este de asemenea folosit in materiale flexibile, dar este un material toxic pentru mediu in cazul abandonarii sub forma de deseuri.

Greenpeace precizeaza ca materialele folosite in console nu incalca normele europene pentru produse electronice (cele mai stricte la acest capitol), dar afirma ca daca ar fi clasificate drept jucarii, consolele nu ar putea fi vandute in Uniunea Europeana datorita acestor compusi, interzisi in produsele pentru copii.

Pericolul nu este unul imediat, in sensul ca nimeni nu se va imbolnavi instantaneu dupa ce cumpara o astfel de consola. Dar acestea sunt folosite de copii, iar efectele se acumuleaza in timp si sunt persistente.

Greenpeace cere de aceea producatorilor de console, pe care i-a admonestat inca de anul trecut pentru folosirea de substante toxice si lipsa unor politici de reciclare, sa elimine aceste substante, mai ales pentru ca exista alternative pentru acestea. Organizatia recunoaste ca producatorii au inceput sa faca pasi in directia buna si s-au angajat sa elimine treptat, in cativa ani, toate substantele periculoase, dar cere ca acest lucru sa aiba loc mult mai devreme.

Piata consolelor de jocuri are una dintre cele mai rapide cresteri dintre produsele electronice de consum. Pana la ora actuala s-au vandut peste 60 milioane de console, din toate generatiile, iar cresterea anuala este in jurul a 14%.

(Sursa: Greenpeace)


Categorii: Console, Mediu, Sanatate.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info