Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Greenpeace: consolele de jocuri sunt toxice

14-12-2007, 10:24

Greenpeace lanseaza o ofensiva impotriva producatorilor de console de jocuri, pe care ii acuza ca sunt in urma industriei de PC-uri si telefoane mobile in privinta folosirii de substante toxice si a reciclarii produselor proprii.

greenpeace-consoles.jpgPentru a-si sublinia punctul de vedere, Greenpeace s-a folosit de 3 personaje, protagonisti principali ai unor jocuri pentru cele 3 console majore, si anume Mario de la Nintendo, Master Chief (din Halo) de la Microsoft si Kratos (God of War) de la Sony.

Intr-un clip video postat pe un nou site, Clash of the Consoles, cei trei sunt pusi in fata “celei mai cumplite amenintari de pe fata pamantului”, consolele Wii, Xbox 360 si PlayStation 3.

Este modul prin care Greenpeace vrea sa atraga atentia asupra problemelor de mediu ale celor 3 console de jocuri. “Acestea contin chimicale toxice si pot contribui la cresterea masiva a deseurilor electronice, care sunt adeseori aruncate, cauzand poluare pe scara larga a mediului si probleme de sanatate pentru muncitorii neprotejati.” Greenpeace afirma ca industria de console de jocuri este una cu cele mai rapide cresteri din gama produselor electronice de consum, cu 60 milioane de console vandute si 14% crestere in ultimul an.

Greenpeace a lansat in ultima vreme o campanie pentru a convinge producatorii de echipamente electronice sa renunte la folosirea de substante toxice precum PVC (policlorura de vinil) si BFR (retardanti brominati de flacara) in produsele proprii. In acest sens Greenpeace publica trimestrial un clasament in care principalii producatori sunt notati in functie de politicile la acest capitol, precum si pentru eforturile de preluare si reciclare ale produselor proprii, atunci cand acestea se invechesc.

In ultimul astfel de clasament, Greenpeace a inclus pentru prima data si pe producatorii de console Nintendo si Microsoft (Sony era si inainte, dar pentru alte produse), care au fost plasati pe ultimele locuri, datorita faptului ca toate consolele reprezinta un pericol pentru mediu.

Conform Greenpeace, Sony are un program de a renunta la substante toxice in produsele sale pana in 2011, dar acesta nu acopera si PlayStation. Sony are insa cel mai bun program de reciclare dintre cei 3, preluand produsele proprii vechi gratuit, dar doar in Statele Unite.

Microsoft are o politica de a elimina compusii toxici pana in 2011, dar nu are un program de reciclare, in timp ce Nintendo sta cel mai prost la acest capitol, fiind plasata pe ultimul loc dintre toti producatorii supervizati de Greenpeace. Nintendo a castigat puncte doar la consumul de energie al consolei Wii, de doar 15 wati, in comparatie cu 97 wati pentru Xbox 360 si 128 wati la PS3.

Pe noul site create, Greenpeace ofera utilizatorilor posibilitatea de a trimite scrisori catre cele 3 companii pentru a le cere sa-si imbunatateasca politicile de mediu.

(Sursa: Daily Tech, Tech.co.uk)


Categorii: Console, Mediu.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info