Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2021
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Primul cip de camera digitala 3D din lume

22-02-2008, 12:20

Cercetatorii de la Stanford University au realizat primul cip din lume pentru camere digitale, care poate inregistra imagini tridimensionale.

stanfordimagechip.jpgSpre deosebire de un senzor normal de camera digitala, cip-ul 3D al celor de la Stanford descompune imaginea in mai multe matrici de 16 x 16 pixeli, care se si suprapun pe alocuri (in imagine, diferenta intre o imagine standard si cea 3D).

Dupa realizarea imaginii, software-ul de procesare din camera este capabil sa analizeze diferenta de localizare a elementelor comune din diferitele matrici si sa estimeze in acest fel relatiile de adancime si spatialitate dintre diferitele obiecte din imagine, realizand astfel o reprezentare 3D a imaginii.

Tehnologia mai are de rezolvat probleme inainte de a putea fi inclusa intr-o aplicatie comerciala. In primul rand, deoarece un acelasi obiect este captat de mai multe ori, pe mai multi pixeli, rezolutia totala a senzorului este mai mica de cat cea nominala (3 Mpixeli in cazul prototipului realizat deocamdata).

Apoi, procesarea intensa pentru a recrea imaginea 3D este consumatoare de putere, reducand durata bateriei si performanta pe ansamblu a camerei care ar include acest senzor. Nu in ultimul rand, senzorul poate capta informatia de adancime numai daca obiectele din imagine au un anumit grad de textura si de detalii.

Mai trebuie spus si ca o camera digitala 3D nu ar fi de foarte mult folos consumatorilor, deoarece acestia nu ar putea vedea o imagine 3D pe un ecran normal sau una tiparita, fara a purta ochelari speciali. Dar o astfel de camera ar putea fi interesanta in domeniul editarii digitale profesionale, putandu-se spre exemplu aplica diverse efecte in functie de adancimea obiectelor.

(Sursa: Daily Tech, Tech.co.uk)


Categorii: Foto, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info