Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Greenpeace, in cautarea unui device ecologic

10-03-2008, 12:56

Cele mai ecologice device-uri electronice de consum lasa inca de dorit, conform unui clasament realizat de Greenpeace.

grren-electronics.jpgGreenpeace a incercat pentru prima oara sa realizeze un top al device-urilor electronice de consum din punct de vedere al caracteristicilor ecologice ale acestora, luand in considerare folosirea in componenta lor de substante chimice periculoase, eficienta energetica, ciclul de viata al produsului (posibilitatile de reciclare si upgradare), plus factori precum promovarea protectiei mediului si folosirea de inovatii tehnologice.

Organizatia a realizat clasamente pe categorii de produse, ce au inclus desktopuri, laptopuri, telefoane mobile si PDA-uri. Participarea companiilor producatoare a fost benevola, Greenpeace invitand liderii de piata pentru aceste produse sa trimita informatii despre device-urile considerate cele mai ecologice. Nu toate companiile au raspuns acestei initiative, in final fiind evaluate 37 de produse din toate categoriile.

Din pacate, doar 3 device-uri au reusit sa obtina un scor cu putin peste 5, din maximul de 10, indicand faptul ca producatorii mai au de lucru la acest capitol. Cele 3 au fost laptopul Sony Vaio TZ11, cu 5,29 puncte, telefonul mobil Sony Ericsson T650i, cu 5,3 puncte, si PDA-ul Sony Ericsson P1i, cu 5,1 puncte. La capitolul desktopuri, pe primul loc s-au situat Dell Optiplex 755 si HP dc5750, cu cate 4,71 puncte.

Greenpeace a recunoscut ca, de la incheierea acestui studiu, au mai aparut produse care s-ar fi putut clasa foarte bine, precum telefonul Evolve de la Nokia, sau laptopul MacBook Air de la Apple.

Organizatia care militeaza pentru protectia mediului a tinut sa critice din nou companiile producatoare de console de jocuri, care nu au raspuns sau au raspuns prea tarziu la aceasta initiativa. Printre cei care nu au raspuns deloc se numara Microsoft si Nintendo, criticate puternic, ca si Sony, la sfarsitul anului trecut pentru faptul ca propriile console de jocuri contin numeroase substante toxice iar producatorii nu au o politica coerenta de reciclare. Alte companii care nu au participat, in ciuda invitatiei Greenpeace, au fost Acer, Apple si Sharp.

(Sursa: Greenpeace)


Categorii: Gadgets, Mediu.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info