Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

August 2022
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Sensibilitatea la radiatiile din telefonia mobila, o impresie

27-07-2007, 10:06

Un nou studiu desfasurat timp de 3 ani in Anglia releva faptul ca radiatiile emise de antenele de telefonie mobila nu este detectata de catre cei care afirma acest lucru si nu provoaca simptome vizibile pe termen scurt.

Studiul, desfasurat la University of Essex timp de 3 ani, a studiat efectele radiatiilor electromagnetice din spectrul folosit de telefonia mobila pe 158 de persoane, din care 44 afirmau ca sunt sensibile la astfel de radiatii si prezentau diverse simptome atribuite acestora.

Testele au simulat radiatia primita de catre o persoana la distanta de 20-30 metri de o antena GSM/UMTS (2G/3G). Intr-o prima sesiune, subiectii au fost informati privind faptul ca erau expusi la aceste radiatii. In toate sesiunile ulterioare, subiectii nu au mai stiut daca sunt sau nu expusi la radiatii – asa-numita metoda “double-blind” – si au fost invitati sa descrie senzatiile pe care le simt. In acelasi timp, medicii au recurs la masuratori ale pulsului, presiunii sangelui si conductivitatii pielii.

Rezultatele au fost destul de clare. Participantii “sensibili” au raportat mai multe simptome, dar acest lucru nu a depins de expunerea la radiatii. Acestia nu au reusit sa detecteze momentele in care erau expusi la radiatii cu o precizie mai mare decat persoanele care nu pretindeau o astfel de sensibilitate. Doar 2 persoane din cei 44 au sesizat radiatiile, proportia fiind similara la cei fara sensibilitate declarata, 5 din 114. De asemenea, masuratorile nu au indicat schimbari ale pulsului sau presiunii sangelui in conditii de expunere. Conductivitatea pielii a fost ridicata la cei “sensibili” indiferent de expunerea la radiatii.

Concluziile studiului, descris intr-un raport disponibil online, au fost ca sensibilitatea atribuita antenelor de telefonie mobila nu exista si ca simptomele descrise in aceste situatii au alti factori, de natura psihica. De asemenea, studiul nu a identificat efecte observabile asupra starii de sanatate a subiectilor expusi la asemenea radiatii. Studiul s-a concentrat insa doar pe expuneri de scurta durata, nefiind clar ce efecte ar putea avea o expunere continua, de luni sau ani de zile.

( Sursa: Ars Technica, TechWorld, TG Daily)


Categorii: Mobile, Sanatate.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info