Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Telefoanele mobile afecteaza fertilitatea masculina

08-02-2008, 11:09

Folosirea excesiva a telefonului mobil poate influenta negativ calitatea si concentratia spermei.

mobile-affects-fertility.jpgAceasta este concluzia unui studiu realizat de o clinica americana, Cleveland Clinic din Ohio, care a incercat sa determine influenta telefoanelor mobile asupra fertilitatii masculine.

Studiul a inclus 361 de barbati, impartiti in 4 grupe in functie de timpul de utilizare zilnica a telefonului mobil: deloc, sub 2 ore pe zi, intre 2 si 4 ore, peste 4 ore. Cercetatorii au masurat apoi mai multi parametri ai spermei acestora, precum volum, lichefiere, pH, vascozitate, vitalitate, motilitate, concentratie (numar de spermatozoizi) si morfologie.

Concluziile au fost destul de clare: cu cat se foloseste mai mult un telefon mobil, cu atat calitatea spermei scade, in special in ce priveste concentratia, redusa cu peste 40% de la cei care nu folosesc deloc telefonul, la cei cu peste 4 ore pe zi, motilitatea, scazuta cu 35%, vitalitatea, redusa cu 34%, si morfologia, in scadere cu 55%.

Autorii studiului recunosc ca nu au luat in considerare aspecte mai complexe ale utilizarii telefonului, precum influenta telefoanelor aflate in pozitia de stand-by sau diferenta intre diferite modele de telefon si nu au verificat modul in care subiectii folosesc telefonul, bazandu-se doar pe afirmatiile acestora privind rata de utilizare. De asemenea nu au fost luate in considerare ocupatiile participantilor si expunerea acestora la alte surse de radiatii electromagnetice, precum antene de telefonie mobila, PDA-uri, device-uri cu Bluetooth sau calculatoare.

Aceste lucruri vor fi adresate intr-un studiu ulterior. Concluziile de moment confirma insa faptul ca utilizarea excesiva a telefoanelor are o influenta importanta asupra fertilitatii.

(Sursa: Tech.co.uk)


Categorii: Mobile, Sanatate.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info