Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Telefoanele mobile afecteaza somnul

22-01-2008, 12:53

Folosirea telefoanelor mobile inainte de culcare poate duce la dureri de cap, confuzie si depresie, potrivit unui nou studiu, sponsorizat chiar de asociatia producatorilor de telefoane mobile.

Studiul arata ca folosirea telefoanelor mobile inainte de culcare are ca efect o perioada mai lunga de timp in care se ajunge la ciclul de somn mai profund si o durata mai scurta a acestuia, interferand cu abilitatea corpului de a repara daunele produse in timpul zilei.

Concluziile studiului sunt alarmante in special in ce priveste copii si adolescentii, majoritatea acestora folosind telefoanele pana noaptea tarziu, ei fiind cei care au cea mai mare nevoie de un somn de calitate. Lipsa acestuia duce la schimbari de temperament si personalitate, depresie, lipsa concentratiei si o performanta scazuta la scoala.

Studiul a fost realizat de oameni de stiinta de la Karolinska Institute si Uppsala University din Suedia, plus Wayne State University din Michigan, Statele Unite, pe 35 barbati si 36 de femei cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani. Acestia au fost impartiti in 2 grupuri, unul care a fost expus unei radiatii similare cu cea a telefoanelor mobile, in banda 884 MHz, celalalt nefiind expus la radiatii, fara ca participantii sa stie din care grup fac parte.

Celor expusi radiatiilor le-a trebuit mai mult timp sa ajunga la fazele de somn profund, iar acestea au fost de o durata mai scurta decat la celalalt grup. Concluzia a fost ca “expunerea la semnale wireless in banda 884 MHz duce la afectarea componentelor somnului raspunzatoare de recuperarea din oboseala si stresul zilnic”.

Conform profesorului Bengt Arnetz, conducatorul acestui studiu, radiatia ar putea afecta sistemele de stres ale creierului, facand ca oamenii sa fie “mai alerti si mai focusati, scazandu-le abilitatea de a se relaxa si a adormi.”

Interesant este ca studiul a fost sponsorizat chiar de catre Mobile Manufacturers Forum, o organizatie ce reprezinta principalii producatori de telefoane, care bineinteles, au fost pusi intr-o pozitie jenanta de concluziile studiului, acestia insistand ca “rezultatele sunt neconcludente”.

Rezultatele seamana insa cu cele ale unui alt studiu referitor la efectul device-urilor electronice in general asupra somnului adolescentilor, ceea ce ridica semne de intrebare asupra studiilor pe care se bazeaza industria telefoniei mobile cand afirma ca radiatia acestora nu are efecte masurabile. Aceasta si in contextul in care, dupa cum se stie dintr-un alt studiu, ipoteza autosugestiei este exclusa, fiind dovedit faptul ca oamenii nu pot detecta daca sunt expusi acestui gen de radiatii.

(Sursa: The Independent)


Categorii: Mobile, Sanatate.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info