Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Telefoanele mobile, un risc in spitale

10-09-2007, 09:26

Folosirea de telefoane mobile in spitale poate reprezenta un risc pentru pacienti, datorita interferentelor cu echipamentul medical.

Semnalele telefoanelor mobile pot altera performanta stimulatoarelor cardiace si a altor echipamente medicale, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Amsterdam.

Acestia au inregistrat 50 de incidente de interferente electromagnetice cauzate de telefoanele mobile, clasificand 75% dintre aceste cazuri ca reprezentand un pericol pentru sanatatea pacientilor. Printre incidente s-au numarat inchiderea sau restartarea brusca a echipamentelor, care ar putea insemna intreruperi in functionarea unor dispozitive critice precum tuburi de hranire, ventilatoare, stimulatoare cardiace sau masini de dializa.

Cele mai multe probleme s-au inregistrat atunci cand telefoanele erau la o distanta de mai putin de 3 cm de echipamentul in cauza si au fost cauzate in special de GPRS (General Packet Radio Service), protocol folosit pentru transferul de date in retele GSM. De asemenea, aparitia incidentelor a fost legata de lipsa de acoperire de semnal, situatie in care telefonul foloseste mai multa putere pentru a incerca sa comunice cu reteaua.

Pentru a preintampina astfel de evenimente, recomandarea autorilor studiului a fost pastrarea unei distante de cel putin un metru intre telefoanele mobile si echipamentele medicale. Aceasta masura ar putea fi cuplata cu obtinerea unei acoperiri mai bune in spitale prin folosirea de antene dedicate, fapt ce ar duce la minimizarea emisiei telefoanelor mobile.

Acest studiu contrazice concluziile unei cercetari similare realizate de catre Mayo Clinic, ale carei rezultate, publicate tot anul acesta, afirmau ca telefoanele mobile nu reprezinta un risc pentru echipamentele medicale. Probabil ca fenomenul mai trebuie inca studiat.

(Sursa: vnunet.com, Time)


Categorii: Mobile, Sanatate.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info