Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Industria IT – amenintata de lipsa de metale

14-03-2007, 18:26

Industria IT s-ar putea confrunta in cativa ani cu o criza datorata lipsei de materii prime, in special de metale rare.

Ruthenium, bismuth si indium sunt nume care poate ca nu spun multe lucruri utilizatorului obisnuit de produse electronice. Ele sunt insa materii prime esentiale intr-unele dintre produsele electronice ce devin din ce in ce mai populare. Si tocmai aceasta popularitate duce la micsorarea rezervelor de astfel de metale.

Indium-ul este folosit in miliarde de device-uri produse anual, spre exemplu in ecranele telefoanelor mobile. Pretul acestuia a crescut de 6 ori in ultimii 5 ani. Dupa unele estimari, rezervele de indium s-ar putea termina in aproximativ 5 ani.

Bismuth-ul este folosit in lipirea de componente de cand a inceput sa se renunte la plumb. Pretul acestuia s-a dublat in 2 ani. Ruthenium-ul este folosit in rezistente si drive-uri de discuri. Pretul sau a crescut de 7 ori intr-un an.

Pentru a face fata, producatorii de hardware vor trebui sa se bazeze pe recuperarea acestor materiale din muntii de echipamente electronice aruncate anual la gunoi. In lume exista doar cateva fabrici care se ocupa de reciclarea metalelor, in Belgia, Japonia si SUA.

ONU a lansat recent o initiativa e-waste, care isi propune sa investigheze si sa reglementeze situatia reciclarii hardware-ului, printre altele eliminand operatiunile primitive si periculoase de reciclare care au loc in unele tari in curs de dezvoltare.

(Sursa: comon.dk)


Categorii: Hardware, Mediu.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info