Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Marlin – o tehnologie cu care ne vom obisnui ?

23-11-2007, 12:14

In curand, PC-urile si alte device-uri electronice de consum ar putea include o noua tehnologie DRM, asupra careia deocamdata se pastreaza tacerea.

Marlin este un nou sistem DRM (Digital Rights Management) care va fi introdus deja de anul viitor in diverse device-uri de la firme precum Sony sau Samsung, dar despre care nu se face prea mare valva.

Motivul este unul usor de inteles, atitudinea publica fata de DRM nefiind in general una favorabila, mai ales fata de companii precum Sony, care au dat-o repetat in bara la acest capitol.

Desi consumatorii prefera contentul digital fara DRM, producatorii de astfel de content se pare ca nu vor sa renunte la idee. Ei spun ca problemele de imagine ale DRM-ului s-au datorat pana acum implementarilor tehnice nereusite si mult prea restrictive fata de utilizator.

Marlin, realizat in urma unui efort comun al companiilor Samsung, Sony, Philips, Panasonic si InterTrust, promite insa sa fie altceva. Conform lui Talal Shamoon de la InterTrust si citat de Tech.co.uk, Marlin va fi un sistem asa-numit “domain-centric”, adica va defini o zona, in principiu cea care acopera o locuinta, in interiorul careia tot contentul digital protejat de Marlin va putea fi vizionat fara restrictii pe o varietate de device-uri, de un numar oricat de mare de ori, si si va putea fi copiat liber dintr-o parte in alta, indiferent de sursa din care acesta vine.

Sistemul este conceput pentru a functiona pe o mare varietate de platforme, de la PC-uri si Mac-uri, la televizoare HD sau recordere DVD, primele device-uri care il vor suporta urmand sa apara deja in urmatoarele 3, pana la 9 luni.

Primul sistem care implementeaza Marlin este SyncTV, o platforma de servicii TV peste internet, lansata in versiune beta de Pioneer in Statele Unite. In acest caz, contentul protejat de Marlin poate fi vizualizat pe pana la 10 device-uri portabile diferite si pana la 5 device-uri neportabile diferite.

Asadar, DRM-ul nu pare sa dispara, ci sa devina poate mai tolerant fata de utilizatori, care vor trebui sa se obisnuiasca si cu aceasta situatie. Marlin va fi ceva de care utilizatorii nu se vor impiedica si care va ramane undeva in background, Shamoon comparandu-l cu un sistem de alarma impotriva furtului, care altfel nu este detectabil.

(Sursa: Tech.co.uk)


Categorii: Media, Piraterie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info