Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

LCD-urile, mult mai periculoase decat CO2 ?

08-07-2008, 10:56

Televizoarele si ecranele LCD contin un gaz de 17.000 de ori mai daunator pentru mediu decat dioxidul de carbon.

Conform unui studiu publicat de catre un chimist american, Michael Prather, in jurnalul Geophysical Research Letters, panelurile LCD contin un gaz foarte toxic si daunator pentru mediu, numit trifluorura de azot (NF3).

Acesta, folosit atat in productia panelurilor LCD de toate dimensiunile, de la televizoare pana la telefoane mobile, cat si in productia de semiconductori si cea de diamante artificiale, este un gaz care ar putea avea un impact de 17.000 de ori mai mare asupra mediului decat dioxidul de carbon, avand si o durata lunga de viata in cazul eliberarii in atmosfera, de 55o ani, fara posibilitati prea mari de reciclare.

De asemenea, se pare ca trifluorura de azot este o substanta toxica in cazul inhalarii, afectand ficatul si rinichii, asa ca aveti grija sa nu spargeti un LCD si sa nu stati in preajma unuia spart sau deteriorat.

Problema este ca, spre deosebire de dioxidul de carbon si alte gaze similare, acest gaz nu este inclus pe lista celor vizate de diverse acorduri internationale de monitorizare si reducere a emisiilor de substante daunatoare pentru mediu, deoarece in momentul incheierii acordurilor in vigoare, acesta era produs in cantitati foarte mici.

Odata cu proliferarea televizoarelor si ecranelor LCD, cantitatea de NF3 a crescut foarte mult, fiind estimata ca va ajunge anul acesta la echivalentul a 67 milioane de tone metrice de CO2, adica echivalentul anual al emisiilor de CO2 ale unei tari precum Austria.

Studiul, care ramane sa fie confirmat pe o scara mai larga, cere luarea de urgenta in considerare a trifluorurii de azot ca o substanta periculoasa pentru mediu, monitorizarea productiei acesteia si asigurarea unor metode sigure de reciclare a produselor care o contin.

(Sursa: Daily Tech, The Daily Green)


Categorii: Mediu, TV.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info