Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Fosti angajati Google lanseaza un motor de cautare rival

28-07-2008, 18:25

Cuil este numele unui nou motor de cautare, autorii sai afirmand ca acesta indexeaza de 3 ori mai multe pagini decat Google.

cuil-engine.jpgCuil (pronuntat “cool”) este un nou motor de cautare online care vrea sa rivalizeze cu cel de la Google, care domina la ora actuala cautarile online. Asta nu este o noutate, dar ceea ce atrage atentia asupra noului candidat la detronarea Google este faptul ca acesta este realizat de 3 fosti angajati ai Google, experti in cautarile online, Tom Costello si Anna Patterson, care sunt sot si sotie, plus Russel Power.

Acestia afirma ca secretul Cuil consta in modul in care acesta indexeaza web-ul si in care rezolva cautarile facute de catre utilizatori. Acestea sunt 2 operatiuni foarte costisitoare, iar cei de la Cuil afirma ca au gasit o metoda de a realiza acest lucru mult mai ieftin, chiar si atunci cand motorul de cautare va ajunge la dimensiunile celui de la Google. Dupa unele estimari, Google cheltuieste aproximativ 1 miliard $ pe an pentru infrastructura din spatele motorului sau de cautare.

Cuil afirma ca deja a indexat peste 120 miliarde de pagini web, cam de 3 ori mai mult decat indexul lui Google, desi numarul oficial al acestuia nu este cunoscut. Cei de la Cuil mai afirma si ca rezultatele intoarse de motorul lor de cautare sunt mult mai relevante decat cele de la Google, fiind oarecum apropiat de metodele de cautare semantice, precum cele folosite de Powerset.

Aceste afirmatii raman insa sa fie confirmate si de catre practica, o serie de teste preliminare aratand atat faptul ca numarul rezultatelor intoarse de Google la diverse cuvinte comune de cautare este mai mare, dar si ca rezultatele de pe prima pagina sunt mai relevante.

Cuil incearca sa ofere si o interfata ceva mai aparte pentru utilizatori. Dincolo de fundalul negru al paginii principale, rezultatele sunt prezentate pe 3 coloane si contin si o imagine impreuna cu textul, daca aceasta exista pe pagina indexata. La unele cautari, Cuil incearca sa grupeze rezultatele pe categorii, prezentate prin taburi diferite in partea de sus a paginii, cumva similar cu Powerset.

Cum se va comporta Cuil si cat de mult va atrage utilizatorii ramane de vazut. Cert este ca astazi noul motor de cautare a atras un numar mare de vizitatori, care la un moment dat au facut ca site-ul sa cada. Acum acesta este insa functional.

(Sursa: TechCrunch)


Categorii: Net.

1 Comentariu

  1. Zaharos - keepIT blogged ! » Blog Archive » Peste 1 trilion de pagini |

    […] indexul Google undeva la 40 miliarde, in mod curios mult mai mic decat indexul anuntat de catre Cuil, un motor de cautare care are doar o zi de cand a fost facut public. De altfel se pare ca anuntul […]

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info