Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

O lume atat de mica

05-08-2008, 19:04

Lumea se afla la 6,6 persoane distanta.

six_degrees_of_separation.pngUn studiu realizat de cercetatori de la Microsoft pe baza mesajelor IM transmise prin Microsoft Messenger pare sa confirme teoria celor “6 grade de separare” (“six degrees of separation”) intre oricare 2 persoane de pe planeta. Sau, mai exact, 6,6 grade de separare.

Teoria celor 6 grade de separare afirma oricare 2 persoane de pe Pamant pot fi conectate prin intermediul a 6 legaturi intermediare pe principiul “am un prieten care stie un prieten care stie un prieten …”. Teoria a fost conceputa de un academician american, Stanley Milgram, care a realizat in anii 1960 un experiment cu scrisori trimise prin cunoscuti si care concluziona ca numarul mediu de legaturi intre oricare 2 straini este de 6,2.

Experimente ulterioare, inclusiv studierea notelor studiului original, nu au mai confirmat aceasta teorie, care a ramas undeva la un stadiu de mit urban, devenit popular in piesa de teatru Six Degrees of Separation si filmul cu acelasi titlu din 1993 si in jocul Six Degrees of Kevin Bacon.

Un grup de cercetatori de la Microsoft pare acum sa confirme aceasta teorie, bazandu-se pe o mult mai vasta si mai precisa cantitate de date, anume toate cele 30 de miliarde de mesaje trimise prin Microsoft Messenger intre cei 180 milioane de utilizatori ai sai din toata lumea de-a lungul unei singure luni din 2006.

Cercetatorii au fost ei insisi surprinsi de rezultat, care a aratat ca in medie, distanta intre oricare 2 utilizatori de Messenger este de 6,6. Studiul a considerat ca intre 2 utilizatori exista o legatura daca acestia au trimis cel putin un mesaj de la unul la celalalt. Rezultatele arata ca 78% dintre utilizatori pot fi conectati prin maxim 7 legaturi, numarul maxim d elegaturi fiind de 29 de persoane.

“Ceea ce am observat sugereaza o posibila constanta a conectivitatii sociale pentru umanitate,” a afirmat Eric Horvitz, unul dintre cercetatori. “Aceasta idee ca suntem foarte aproape unii de ceilalti exista de ceva vreme. Dar aceasta cercetare arata la o scara foarte larga faptul ca ideea este mai mult decat simplu folclor.”

(Sursa: BBC, Washington Post)


Categorii: Diverse, Net.

2 Comentarii

  1. Rusu Catalin |

    Superb… sa-ti povestesti toti prietenii pe care ii cunosti, sau nu, mai mult sau mai putin si a.s.m.d.p. pana la al6lea prieten, ca sa “aveti” un pct comun? 🙂

  2. Fals! |

    Fals! Teoria a fost enuntata de autorul maghiar Karinthy Frigyes, in nuvela intitulata Veriga (1929).
    „Despite great physical distances between the globe’s individuals, the growing density of human networks made the actual social distance far smaller” (Frigyes Karinthy).

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info