Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Statul pe net la serviciu combate stresul

20-02-2008, 11:15

Cateva minute de pauza in timpul lucrului pentru a naviga pe internet in scop personal pot combate stresul si mari productivitatea … cel putin la femei.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de compania americana Mind Lab International si sponsorizat de catre HP. Studiul a fost efectuat pe femei europene de diferite nationalitati, rezultatele evidentiind faptul ca o scurta pauza personala pe Internet – pentru a schimba fotografii cu prietenii si familia, a naviga pe site-urile preferate sau alte activitati similare – duce la reducerea stresului, scaderea tensiunii si permite creierului sa lucreze cu mai putin efort si o eficienta mai mare.

“Am fost surprinsi de efectele pe care o pauza, chiar daca doar de 10 minute, le-a avut asupra participantelor la studiu, permitandu-le sa obtina aceleasi rezultate intelectuale cu mult mai putin efort mental,” a afirmat Dr. David Lewis, directorul de neurostiinta de la Mind Lab.

Studiul a avut un numar redus de participante, 20 de femei din Marea Britanie, Franta, Germania, Rusia, Polonia, Elvetia si Italia. Acestora le-au fost atasati senzori care masurau activitatea cerebrala (EEG) si echipament de monitorizare a pulsului si a conductantei pielii, ultimul parametru fiind se pare un indicator al nivelului de stres. Participantele au fost impartite in 2 grupuri, unul cu pauze de acces personal la internet, altul fara.

“O pauza de doar 10 minute pe zi navigand pe net intr-un loc personal, chiar daca este doar in cyberspace, confera avantaje emotionale si intelectuale considerabile,” a adaugat Dr. Lewis. “O astfel de perioada (me-time) reduce tensiunile fizice, scade stresul si permite oamenilor sa obtina o performanta foarte buna la task-urile solicitante din punct de vedere intelectual, nu pentru ca pot gandi mai intens, ci pentru ca pot gandi intr-un mod mai eficient.”

Site-urile preferate in momentele de pauza de catre femeile incluse in studiu au fost cele legate de un hobby personal sau de sport si alte distractii (38%) si cele de forumuri sau bloguri pe teme de interes (24%).

Ramane de vazut care este efectul unor astfel de pauze la barbati, cam care ar fi durata ideala si catre ce activitati online s-ar indrepta atentia acestora.

(Sursa: IT Online)


Categorii: Net, Sanatate.

1 Comentariu

  1. kapi |

    oare de ce ….??

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info