Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Yahoo lanseaza platforma de localizare

14-08-2008, 20:01

Fire Eagle va oferi utilizatorilor posibilitatea de a-si publica pe net locatia curenta, infomatie care poate fi apoi preluata si folosita de diferite servicii.

fireeaglelogo.pngYahoo a lansat oficial Fire Eagle, o platforma de geo-localizare ce ofera, pe de o parte, posibilitatea ca utilizatorii sa-si faca publica locatia in care se afla la un moment dat, iar pe de alta parte, permite dezvoltatorilor de aplicatii sa preia cu usurinta aceasta informatie pentru a o include in site-urile si serviciile online proprii, bineinteles, cu acordul utilizatorilor.

Platforma poate colecta informatia de localizare trimisa atat de pe desktop, cat si de pe un device mobil si poate fi colectata automat daca device-ul are astfel de capabilitati (GPS sau triangularizare in reteaua de telefonie mobila), dar poate fi si setata manual de catre utilizator, asa incat nu este neaparat o informatie de incredere. Acest lucru este insa considerat un lucru pozitiv de catre cei de la Yahoo, deoarece in acest fel se diminueaza suspiciunile privind monitorizarea utilizatorilor si incalcarea intimitatii acestora.

Utilizatorii au controlul asupra modului in care informatiile de localizare personale sunt folosite de catre alte aplicatii, putand decide atat nivelul de localizare facut public, cat si fiecare serviciu sau aplicatie care poate prelua informatiile respective.

Serverele Fire Eagle, controlate de Yahoo, nu stocheaza informatiile vechi de localizare, din nou pentru a preveni ingrijorarile legate de stocarea si folosirea datelor personale. Daca doresc sa renunte la acset serviciu, utilizatorii pot accesa serverele Fire Eagle si sterge toate informatiile proprii.

Dar Yahoo nu poate preveni companiile partenere care preiau aceste informatii sa le stocheze si sa le foloseasca cum doresc, neoferind, cel putin deocamdata, utilizatorilor acces la aceste servicii third-party pentru stergerea informatiilor personale. Parteneriatul cu Yahoo prevede ca aceste informatii sa fie sterse la cererea utilizatorilor, dar practic acest lucru nu poate fi verificat.

Odata cu lansarea platformei, Yahoo a anuntat si parteneriate cu diverse site-uri, care ofera deja peste 50 de aplicatii si servicii compatibile cu Fire Eagle. Printre acestea se afla site-uri de social networking, servicii de turism si calatorii, sau de stiri personalizate. Spre exemplu, Outside.In Radar este un serviciu de stiri locale ce prezinta utilizatorul in centrul unei harti, cu indicii privind lucruri care se intampla in vecinatatea locatiei acestuia: evenimente, stiri legate de locatia respectiva sau informatii despre zona si lucruri care s-au petrecut acolo.

Accesul la Fire Eagle se face cu ID-ul Yahoo cu care utilizatorii acceseaza si celelalte servicii ale companiei si nu pare sa fie restrictionat doar la anumite tari.

(Sursa: Information Week, TG Daily)


Categorii: Net.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info