Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Stimulatoarele cardiace – risc de hacking

17-03-2008, 00:18

Un hacker ar putea face ca un stimulator cardiac sau un defibrilator implantabil sa se opreasca sau sa genereze un voltaj letal pentru purtator.

pacemaker1.jpgUn grup de cercetatori din Statele Unite a demonstrat ca stimulatoarele cardiace si device-urile de tip IDC (Implantable Cardiac Defibrillator) implantate in corpul pacientilor sunt expuse riscului de hacking.

Stimulatorul cardiac are rolul de a trimite semnale catre inima pentru a-i permite acesteia sa pastreze un ritm normal al batailor si sa pompeze un flux regulat de sange in organism. IDC-ul este folosit pentru pacientii ai caror inima functioneaza normal in cea mai mare parte a timpului, dar din cand cand poate ajunge la un ritm periculos, ce poate deregla fluxul de sange si poate deveni letal pentru pacient.

Multe dintre aceste device-uri au la ora actuala capabilitati wireless, unele dintre ele putandu-se conecta la internet pentru a permite doctorilor sa-si monitorizeze pacientii de la distanta si sa poata schimba configurarile device-urilor fara a recurge la o interventie chirurgicala.

Un grup de cercetatori de la Medical Device Security Center din Statele Unite a demonstrat ca aceasta comunicatie wireless este expusa hacking-ului. Ei au reusit sa capete acces la datele transmise de catre device-uri (precum numele pacientului, istoricul sau medical, data nasterii, etc) folosind echipamente usor de obtinut, precum o antena si hardware radio, plus un PC. Aceasta din cauza ca transmisia de date se pare ca nu este criptata.

Mai mult, in cazul IDC-urilor, cercetatorii au reusit sa modifice configurarile acestora, putandu-le determina sa genereze un voltaj foarte inalt, al carui soc poate determina aritmia inimii si poate fi letal.

Testele au fost efectuate pe device-uri neimplantate, aflate la o distanta destul de mica de echipamentele de interceptare, dar au demonstrat cat de expusi pot fi pacientii hacking-ului efectuat de persoane rau intentionate. Un astfel de caz nu a avut loc deocamdata, probabilitatea acestuia fiind considerata totusi destul de redusa.

(Sursa: Daily Tech, Tech.co.uk)


Categorii: Sanatate, Securitate.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info