Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Ce se pregateste in Firefox 4

31-03-2008, 10:54

Desi nici n-a lansat Firefox 3, Mozilla pregateste deja functionalitatile pentru versiunea 4 a browserului sau.

Acum, ca Firefox 3 se afla in ultimele etape dinaintea lansarii oficiale, cei de la Mozilla se pregatesc deja de Firefox 4. Intr-un interviu pentru site-ul Webware, Chris Beard, vicepresedinte la Mozilla, a vorbit despre cateva dintre functionalitatile ce vor apare in Firefox 4.

Una dintre acestea este Prism, despre care am mai vorbit, o tehnologie care va permite rularea offline de content web. Cu Prism, browserul devine un fel de sistem de operare virtual, permitand oricarei aplicatii online sa ruleze ca o aplicatie de desktop. In aceasta directie va merge si standardul HTML, care in versiunea 5 va include suport pentru resurse locale/offline si cu care Firefox 4 va fi compatibil.

Mozilla nu este singura companie cu o astfel de viziune a viitorului aplicatiilor online, Prism urmand sa concureze direct cu AIR de la Adobe, Silverlight de la Microsoft, dar si cu Google Gears, numai ca o va face direct din browser.

O alta functionalitate mentionata de Beard se numeste Weave, care permite crearea si stocarea online a unui profil de utilizator, care sa-i ofere acestuia o aceeasi experienta online, indiferent de unde acceseaza internetul. Profilul va include bookmark-uri, pagina de start, lista de linkuri favorite si chiar parole la diverse servicii online, acestea putand fi sincronizate intre diversele masini de unde utilizatorul acceseaza netul, spre exemplu, intre laptop, telefon mobil si mai multe PC-uri.

Desi va fi complet functional abia in Firefox 4, Weave este pregatit deja din versiunea 3 a browserului, prin noua baza de date pentru stocarea si managementul bookmark-urilor si a link-urilor favorite.

In afara de Prism si Weave, Beard a mentionat o functionalitate care sa ajute utilizatorii sa gaseasca mai usor o adresa web. Firefox 3 are deja ceva incipient numit “awesome bar”, un address bar care ofera sugestii de URL-uri pe masura ce utilizatorul scrie in acesta. In Firefox 4, acesta va fi extins la ceea ce Beard numeste “interfata lingvistica cu utilizatorul” care va permitte utilizatorilor sa scrie in address bar un fel de comenzi in engleza pentru a gasi ceea ce doresc pe net.

Beard a afirmat ca dezvoltatorii Mozilla mai au in vedere si alte “idei nebunesti” pentru Firefox 4, un browser care va apare undeva in 2009-2010.

(Sursa: Webware)


Categorii: Browsere.

1 Comentariu

  1. moga |

    … dar implementarea 100% a svg-ului?

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info