Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Firefox 3.0, lansat in versiune beta 1

21-11-2007, 10:09

Mozilla a anuntat oficial versiunea beta 1 a browserului Firefox 3.0, care pare sa fie rapid, stabil si aduce o multitudine de functionalitati noi.

Firefox 3.0 beta 1 vine dupa o intarziere de cateva luni, fiind initial programat pentru lansare pe 31 iulie, dar fiind amanat din motive de testare. Asteptarea se pare insa ca merita, Firefox 3 venind cu o varietate de noi functionalitati si imbunatatiri de interfata. O parte dintre acestea au fost deja descrise in articole anterioare.

Una dintre modificarile importante este aceea ca Firefox 3 foloseste o noua versiune, 1.9, a lui Gecko, engine-ul de rendering de pagini HTML, care se afla in dezvoltare de aproape 2 ani si in care au fost schimbate sau adaugate peste 2 milioane de linii de cod si au fost rezolvate peste 11.000 de probleme. Rezultatul este o performanta sporita si stabilitate, plus posibilitatea introducerii unor functionalitati noi. Una dintre acestea este cea de zoom full-page, utilizatorii putand, prin tastele CTRL+, CTRL-, face zoom-in, zoom-out complet la toata pagina, inclusiv imagini si text, la fel ca la IE si Opera.

O functionalitate importanta este Places, despre care am mai vorbit anterior, si care este un sistem de stocare si management a linkurilor de bookmark-uri si history, folosind o baza de date SQLite, in loc de un sistem bazat pe fisiere. Places permite, printre altele, tagging-ul de bookmark-uri, pentru o cautare mai facila in acestea, si introduce un nou icon in dreptul URL-ului pentru o mai usoara adaugare a unei pagini ca bookmark.

Firefox 3 vine cu o noua infrastructura de download, managerul de download fiind rescris complet si avand acum un textbox de cautare, care filtreaza printre fisierele downloadate. Managerul de download este integrat cu software-ul anti-virus, pe care il informeaza ataunci cand downloadeaza executabile, si are suport pentru a continua un download intrerupt de restartarea browserului sau de pierderea conexiunii de retea.

De asemenea a fost revizuita functionalitatea de management de parole. Fereastra de dialog de salvare de parole de pana acum a fost inlocuita cu un information bar in partea de sus a ecranului, care include butoane pentru salvarea informatiilor de login in pagina respectiva.

Noua versiune de Firefox mai include o serie de imbunatatiri la capitolul securitate, cum ar fi posibilitatea de a afla informatii despre site-ul vizitat printr-un simplu click pe faviconul din stanga URL-ului, functionalitatea de Malware protection, care avertizeaza utilizatorii atunci cand se afla pe site-uri cunoscute ca surse de malware, sau protectia fata de paginile considerate false, continutul acestora fiind afisat doar daca utilizatorul tine sa o faca.

Mai multe detalii despre noile functionalitati Firefox pot fi aflate pe site-ul Mozilla, care contine lista oficiala a acestora, sau pe pagina neoficiala care contine logul modificarilor, pentru dezvoltatori si entuziasti. Firefox 3.0 Beta 1 este disponibil pentru download, dar Mozilla avertizeaza ca aceasta este inca o versiune de test, destinata in special dezvoltatorilor.

(Sursa: TG Daily, Ars Technica)


Categorii: Browsere.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info