Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Firefox 3.0 – lansat oficial

18-06-2008, 10:02

Noul browser de la Mozilla a depasit deja 5 milioane de download-uri.

Mozilla a lansat in sfarsit noul sau browser Firefox 3.0, asteptat cu foarte mare interes de catre utilizatori, deoarece promite sa fie mai performant, mai rapid si mai stabil si vine cu o serie de functionalitati ce fac ca experienta navigarii pe internet sa fie una mult mai placuta.

Ziua lansarii, botezata de catre Mozilla Download Day, a pornit aseara la ora 19 (ora Romaniei) cu ceva probleme pentru site-ul Mozilla, care a picat din cand in cand si nu si-a updatat linkurile catre noua versiune de Firefox chiar de la inceput. Acum lucrurile par sa fie in ordine, cele 24 ore de la lansare, perioada in care Mozilla vrea sa stabileasca un record de download-uri, mergand foarte bine. La aceasta ora, numarul download-urilor este de peste 5 milioane, dupa cum indica un contor live de pe site-ul Mozilla.

Despre Firefox 3.0 si functionalitatile sale am vorbit in articolele anterioare referitoare la diferitele versiuni intermediare, dar iata un sumar al principalelor noutati ale acestui browser:

Mult mai rapid, mai performant si mai stabil – Datorita noului engine Gecko 1.9, Firefox 3.0 promite sa fie mult mai rapid decat versiunea anterioara (de 2,7 ori) si printre cele mai rapide browsere de pe piata, la concurenta, din cate se pare deocamdata, cu Opera 9.5 si Safari 3.1.1. Este vorba de rapiditate la start-up si la incarcarea paginilor, o diferenta notabila fiind la site-urile Web 2.0, datorita integrarii tehnologiei SpiderMonkey in engine-ul JavaScript. Performanta este vizibila si la usurinta manevrarii de tab-uri multiple, care nu mai sufoca browserul.

Footprint redus de memorie – desi legata de punctul anterior, aceasta caracteristica merita atentia, deoarece Firefox 2.0 era notoriu pentru consumul sau de memorie. Firefox 3.0 promite si mai putine crash-uri.

Protectie imbunatatita contra malware-ului si site-urilor de phishing – Firefox 3.0 promite sa fie un browser mai sigur datorita noilor filtre contra site-urilor de phishing, a malware-ului, cookie-urilor si a altor tehnici ce pot compromite securitate sistemului. Browserul verifica in continuu site-urile contra unei baze dedicate de la Google care se updateaza continuu cu site-urile de phishing si avertizeaza utilizatorul in aceste situatii. De altfel, configurarea predefinita este de a nu afisa content-ul site-urilor de phishing cunoscute. De asemenea, Firefox 3 notifica anti-virusul activ in sistem la fiecare nou download al unui fisier executabil.

Address bar inteligent – address bar-ul incearca sa ajute mai mult utilizatorul sa gaseasca pagina dorita, invatand din paginile vizitate anterior de catre acesta. Scrie doar cateva litere, si nu neaparat cele de la inceputul URL-ului, si vei vedea o lista cu cele mai vizitate site-uri ce corespund acelor litere. Address bar-ul poate fi folosit inclusiv pentru cautari folosind search engine-ul predefinit.

Noul manager de bookmark-uri, Places Organizer – Firefox permite un management mai facil al bookmark-urilor, permitand bookmark-ul usor de pagini (click pe steaua din partea dreapta a address bar-ului) si de cautari in motoare de cautare, asocierea de tag-uri cu bookmark-urile (click a doua oara pe stea si definirea unui nou tag sau alegerea unuia vechi), cautare printre bookmark-uri, etc.

Nou manager de download-uri –  Acesta are o interfata imbunatatita, permitand utilizatorului sa vada nu doar numele fisierului, ci si dimensiunea si site-ul de unde a fost luat iar status-bar-ul afiseaza atat timpul total de download, cat si cel ramas pana la terminarea acestuia. De asemenea, noul manager permite reluarea unui download de unde a ramas dupa oprirea sau crash-ul browserului, functionalitati care pana acum erau oferite de diferite add-on-uri.

Nou manager de add-on-uri – Acesta permite cautarea si instalarea de noi add-on-uri direct, fara a necesita browsing pe site-ul dedicat.

Interfata nativa – Browserul arata ca o aplicatie nativa pe diferitele sisteme de operare pe care este instalat. Trebuie spus ca Firefox 3.0 nu este compatibil cu o serie de sisteme de operare vechi, precum Windows 95 sau Windows 98.

Password manager mai discret – Notificarile de tinut minte parolele nu mai apar ca pop-up-uri deranjante, ci mai discret, in partea superioara a paginii

Zoom real – noua functionalitate de zoom pastreaza aspectul paginii, marind nu doar textul, ci rearanjand si formatul paginii.

Cam atat despre noul browser, detalii pot fi aflate de pe site-ul Mozilla, sau, si mai bine, dowloadand si folosind browserul.

(Sursa: TG Daily, Mozilla)


Categorii: Browsere.

1 Comentariu

  1. Zaharos - keepIT blogged ! » Blog Archive » Firefox, Safari sau IE ? |

    […] Firefox, versiunea 2.0 este dominanta, cu 16,13% din total, in timp ce noul Firefox 3.0, proaspat lansat, a reusit in 2 saptamani sa ajunga la o cota de piata de 2,31%. De altfel, Mozilla a si anuntat ca […]

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info