Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Stiri Populare
(none)

Mozilla pregateste Mobile Firefox

11-10-2007, 11:36

Mozilla a anuntat ca device-urile si telefoanele mobile vor capata aceeasi importanta in strategia de dezvoltare a aplicatiilor sale ca si PC-urile.

Conform unui post de pe blogul lui Mike Schroepfer, vicepresedinte de engineering la Mozilla, compania sa se pregateste sa-si extinda prezenta pe piata device-urilor mobile, deoarece a venit momentul pentru acest lucru.

Schroepfer afirma ca pana de curand, limitarile de memorie si performanta ale telefoanelor insemnau ca aplicatii precum browsere mobile trebuiau rescrise de la zero, specific pentru telefoane. Mozilla crede insa ca abordarea potrivita este aceea de a extinde functionarea browserelor de pe desktop-uri la device-urile mobile, pentru a oferi o experienta similara utilizatorilor.

El da ca exemplu iPhone, afirmand ca utilizatorii doresc un browsing total de pe device-urile mobile. Momentul este potrivit, crede Schroepfer, deoarece performanta de calcul si cantitatea de memorie disponibila in telefoane sunt in expansiune, dand ca exemplu anunutul recent facut de ARM, care afirma ca performanta procesoarelor in telefoanele mobile va creste de 8 ori pana in 2010.

De aceea, Mozilla a hotarat dezvoltarea unui browser pentru telefoane si device-uri mobile, Mobile Firefox, care poate rula, printre altele, extensii Firefox, si care sa permita dezvoltatorilor third-party sa creeze aplicatii via XUL (XML User Interface Language).

Mobile Firefox va fi bazat de Mozilla2, cea de a doua versiune a platformei pe care este construit Firefox, pentru care platformele mobile vor avea aceeasi prioritate ca si cele de desktop.

Schroepfer a afirmat ca browser-ul este targetat pentru lansare dupa Firefox 3, viitoarea versiune a browserului de la Mozilla, ceaa ce inseamna probabil undeva la sfarsitul lui 2008, inceputul lui 2009.

La ora actuala, conform lui Schroepfer, exista deja o versiune de browser mobil pentru telefonul Nokia N800, care va servi ca platforma de test. Schroepfer a mentionat si initiativele anterioare ale Mozilla de a se extinde pe telefoanele mobile, precum browserul Minimo, a carui ultima versiune a fost lansata in aprilie, dar care nu va mai fi dezvoltat in continuare, sau Joey, un proiect ce permite vizualizarea de pe telefonul mobil de content stocat anterior online, proiect care se afla in continuare in planuri.

(Sursa: TG Daily, Schrep’s blog)


Categorii: Browsere, Mobile.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info