Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Safari 3.1, un concurent serios pentru Firefox si IE ?

26-03-2008, 00:00

Noul browser Safari 3.1 de la Apple promite sa devina mai interesant pentru utilizatorii de Windows.

apple-safari.jpgSafari 3.1 este prima versiune non-beta pentru Windows a browserului de la Apple, lansat anul trecut, rezolvand o serie de probleme ale acestuia si introducand functionalitati ce nu exista deocamdata in browserele rivale.

Primul lucru cu care se lauda Safari 3.1 este performanta, Apple afirma ca browserul sau este de 1,9 ori mai rapid decat IE7 si de 1,7 ori fata de Firefox 2 la incarcarea paginilor HTML, iar la executia scripturilor JavaScript este de 6 ori mai rapid decat IE7 si de 2 ori fata de Firefox 2.

Din review-urile initiale, reiese ca browserul este intr-adevar foarte rapid, dar ca diferentele nu sunt chiar atat de mari, fiind mai bun decat IE, dar destul de aproape de Firefox. Performanta ar fi ceva mai buna chiar si in comparatie cu ultima versiune beta de Firefox 3, dar acest lucru este inca neclar. Safari 3.1 ar avea si un footprint de memorie mult mai mic decat Firefox 2, un browser notoriu pentru leak-urile de memorie, unul dintre principalele lucruri adresate in Firefox 3.

Safari 3.1 este primul browser non-beta care trece testul Acid2, un test creat de Web Standards Project pentru a identifica erorile de redare de pagini web din browsere (Acid2 este trecut si de versiunile beta de Firefox 3 si IE8). Mai mult insa, Safari 3.1 atinge si cel mai mare procent la noul test Acid3, publicat anul acesta. In Acid3, Safari 3.1 are un scor de 75%, comparativ cu 52% pentru Firefox 2, 40% pentru Opera si doar 14% la IE7. La versiuni beta, ultimul build de Safari ajunge la 95%, fata de 71% la Firefox 3.0 si 18% la IE8.

Aceasta deaorece Acid3 verifica modul in care browserele redau unele dintre noile standarde web adoptate destul de recent. Printre aceste noi functionalitati incluse in Safari 3.1 se numara suportul partial pentru HTML5, precum tag-uri audio si video pentru integrarea de content multimedia, sau suport pentru storage offline, dar si suport pentru fonturi CSS3, CSS animat (ce permite rotirea, scalarea sau evidentierea de elemente ale unei pagini web) si pentru grafica vectoriala scalabila, SVG.

Alte functionalitati ce se evidentiaza la Safari 3.1 sunt engine-ul RSS integrat, se pare mult mai bun decat echivalentele de la IE7 si Firefox 2, si managementul bookmark-urilor. O functionalitate interesanta este meniul Develop, prin care browserul poate reda pagina curenta precum o fac alte browsere, pentru ca dezvoltatorii de site-uri sa poata vedea cu usurinta cum arata acestea in diferite browsere, inclusiv in versiuni mai vechi de Safari.

Unul dintre lucrurile criticate la Safari ramane aspectul sau, care seamana prea mult cu cel de pe Mac OS X, neavand look-and-feel-ul de aplicatii native de Windows. Alte functionalitati prezente in browserele concurente, dar care lipsesc la Safari, sunt zoom-ul in pagina web si cel de easy-printing.

Detalii suplimentare despre Safari 3.1, disponibil gratuit online, pot fi aflate din overview-ul (PDF) facut public de Apple.

(Sursa: Daily Tech, Tech.co.uk, Ars Technica, TG Daily)


Categorii: Browsere.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info