Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Studiu: nici o legatura intre jocurile violente si comportamentul agresiv

20-11-2007, 21:06

O analiza a studiilor care au incercat pana acum sa gaseasca o legatura intre jocurile video violente si comportamentul agresiv arata ca aceasta nu poate fi demonstrata.

Jocurile violente sunt considerate in general drept responsabile pentru un comportament agresiv, in special la adolescenti. Intr-atat incat in unele tari, in special in Statele Unite, sunt luate in considerare masuri care sa restrictioneze vanzarea acestor jocuri catre minori.

Aceasta cauzalitate pare insa sa nu fie confirmata de catre studiile efectuate pe aceasta tema. Christopher John Ferguson, de la Department of Behavioral, Applied Sciences and Criminal Justice de la universitatea americana Texas A&M International University, a realizat o meta-analiza, practic un studiu al studiilor publicate incepand din 1995 pe tema jocurilor video si comportamentului agresiv.

In primul rand, el a luat in considerare doar studiile care au folosit jocuri video violente si au masurat efectiv comportamentul agresiv si nu au punctat gandurile violente sau masuratorile psihologice care sa indice violenta. Uitandu-se la cele 17 studii care respectau acest criteriu, Ferguson a determinat ca acestea erau fie bazate pe o serie de experimente nestandardizate si ca atare, concluziile lor nu pot fi de incredere, fie erau partinitoare, pornind de la ideea ca jocurile influenteaza comportamentul si cautand dovezi in acest sens. Odata eliminate aceste prezumptii, a reiesit ca rezultatele nu demonstrau legatura intre jocurile video si agresivitate.

Pentru comparatie, Ferguson a folosit aceeasi metoda de analiza in studiile care masurau legatura intre jocurile video violente si imbunatatirea abilitatilor vizualo-spatiale. In acest caz a reiesit ca jocurile video imbunatatesc intr-adevar aceste abilitati, ce tin de capacitatea de analiza, de atentia la detalii si anticiparea consecintelor unor actiuni in procesarea informatiilor percepute vizual.

Ferguson a mai realizat studii pe aceasta tema, unul dintre acestea determinand ca cei care joaca jocuri violente au o probabilitate mai mare de a fi violenti datorita violentei din familie si nu din cauza jocurilor propriu-zise. Asadar, parintii ar trebui sa se uita mai degraba la ei insisi decat la jocurile video daca vor sa gaseasca cauza anumitor comportamente ale copiilor.

(Sursa: Ars Technica, Daily Tech)


Categorii: Jocuri, Opinii.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info