Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Microsoft adauga suport pentru ODF si PDF in Office

23-05-2008, 09:55

Microsoft a anuntat ca va extinde formatele suportate de suita Office 2007 cu ODF si PDF.

Microsoft se pare ca incepe sa-si respecte promisiunile in ceea ce priveste noile sale politici de interoperabilitate, anuntand ca va adauga in Office 2007 suport pentru ODF (Open Document Format) 1.1, PDF (Portable Document Format) 1.5, PDF/A, dar si pentru propriul standard XPS (XML Paper Specification), vazut ca un concurent pentru PDF.

Functionalitatea va fi inclusa odata cu Service Pack 2 pentru Office 2007, programat sa fie lansat in 2009. Interesant este ca SP2 nu va include si propriul format OOXML (Open Office XML), asa cum a fost acesta aprobat recent ca standard ISO sub numele IS29500. OOXML este in mare parte suportat de Office, dar in formatul anterior aprobarii. IS29500 va apare abia in versiunea urmatoare de Office, Office 2014, asteptata odata cu noul Windows 7 undeva in 2009 sau 2010.

Odata cu SP2, utilizatorii de Office 2007 vor putea deschide, edita si salva documente in ODF si vor putea salva documente in PDF si XPS fara a necesita add-on-uri. ODF va putea fi de asemenea setat ca si format default. Pentru utilizatorii de versiuni mai vechi de Office, Microsoft va continua sa suporte translatorul ODF-OOXML, pornit ca proiect SourceForge.

Microsoft a anuntat de asemenea ca se va alatura atat comitetului de standardizare Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) care dezvolta urmatoarea versiune de ODF, cat si grupului de lucru ISO/IEC care se ocupa de mentenanta ODF. Compania a mai spus ca va participa la eforturile de standardizare pentru PDF si XPS.

Decizia a fost salutata de catre Comisia Europeana, care anuntase la inceputul acestui an o investigatie privind interoperabilitatea produselor Microsoft cu cele ale altor vendori, printre care interoperabilitatea formatului OOXML, asa cum era el implementat in Office.

Bineinteles, exista si voci sceptice in ceea ce priveste intentiile Microsoft, acestea preferand sa adopte o politica “vom crede atunci cand vom vedea”. Directorul ODF Alliance, Marino Marcich, si-a manifestat precautia, afirmand ca ramane de vazut daca suportul pentru ODF va fi la fel de bun ca si suportul pentru propriul format. “Deoarece Microsoft are o istorie bogata de promisiuni incalcate, nimeni nu ar trebui sa celebreze aceste stiri pana cand nu vedem ce se va face efectiv si cat de repede va deveni si functional acest lucru,” a continuat Marcich.

(Sursa: TG Daily, Ars Technica)


Categorii: Software, Standarde.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info