Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Microsoft isi schimba stilul ?

22-02-2008, 11:57

Intr-o mutare ce poate fi considerata surprinzatoare, Microsoft a anuntat ca-si va schimba politica de interoperabilitate, facand publice documentatii despre tehnologiile sale, informatii despre patentele pe care le detine si promitand sa nu dea in judecata developerii open-source ce dezvolta aplicatii folosind tehnologia acoperita de aceste patente.

Anuntul recent facut de Microsoft de a face publice specificatiile formatelor binare de Office se pare ca nu a fost o masura singulara, ci face parte dintr-o strategie mai ampla, cel putin la nivel declarativ, de deschidere catre lume a unei companii cunoscute atat pentru atitudinea sa litigioasa vis-a-vis de folosirea de catre altii a unor tehnologii pe care le considera proprii (vezi conflictul cu Linux si lumea open-source), cat si pentru problemele cu autoritatile in chestiuni legate de restrictionarea interoperabilitatii produselor proprii cu cele ale altor companii.

Microsoft a anuntat o serie de noi principii de interoperabilitate (detaliate pe un nou site dedicat acestui subiect), grupate in jurul ideii de a permite altor dezvoltatori de software conectarea aplicatiilor proprii la tehnologii Microsoft, pana acum tinute secrete sau accesibile doar contra unui cost semnificativ.

Compania americana a promis ca va publica gratuit documentatii de API-uri si protocoale de comunicatie ale unora dintre cele mai bine vandute produse ale sale, permitand dezvoltatorilor terti sa-si conecteze aplicatiile la aceste produse la fel cum o face Microsoft cu aplicatiile sale.

Printre produsele astfel deschise accesului se numara Windows Vista (inclusiv framework-ul .NET), Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007 si Office SharePoint Server 2007, precum si versiunile ulterioare ale acestora.

Microsoft a anuntat disponibilitatea din acest moment a peste 30.000 de pagini de documentatie ale protocoalelor de Windows client si server. Pe viitor, compania a promis ca va documenta modul in care suporta standardele, inclusiv extensiile Microsoft ce afecteaza interoperabilitatea cu alte produse realizate dupa standarde.

De asemenea, Microsoft va indica pe site-ul sau protocoalele care sunt acoperite de patente pe care le detine si promite ca va licentia aceste patente in termeni rezonabili si nediscriminatorii, la preturi mici. Dezvoltatorii open-source vor putea folosi aceste patenteĀ  in mod gratuit pentru implementarea protocoalelor respective in aplicatii open-source, necomerciale, Microsoft promitand ca nu va da in judecata pe cei care vor face acest lucru.

Pentru Office 2007, Microsoft promite ca va crea noi API-uri pentru Word, Excel si PowerPoint, care vor permite dezvoltatorilor sa adauge in aceste aplicatii formate aditionale de documente si folosirea acestor formate in mod default pentru salvarea documentelor proprii create in Office 2007.

In fine, Microsoft a anuntat o noua initiativa, Open Source Interoperability Initiative, care promite “sa promoveze si sa permita interoperabilitatea intre tehnologii comerciale si open-source si produsele Microsoft”.

Anuntul facut de Microsoft suna foarte bine, dar ramane de vazut in ce masura acest reprezinta o schimbare reala de atitudine a gigantului din Redmond sau praf in ochi pentru a scapa, printre altele, de respiratia in ceafa a autoritatilor de reglementare.

Interesanta este reactia Comisiei Europene, care anul trecut a incheiat cu succes o lupta de mai bine de 3 ani de zile cu Microsoft pentru probleme de restrictionare a interoperabilitatii cu alte produse si care anul acesta a deschis 2 noi investigatii antitrust impotriva companiei, legate de asemenea de interoperabilitate si de nerespectarea standardelor.

Comisia Europeana a afirmat ca “a luat nota de anuntul Microsoft privind intentia sa de a se conforma unui numar de principii pentru promovarea interoperabilitatii cu unele dintre cele mai vandute produse software ale sale. (…) Cu toate acestea, Comisia aminteste ca anuntul vine dupa cel putin alte 4 declaratii similare facute de catre Microsoft in trecut privind importanta interoperabilitatii.”

CE a mai spus ca saluta orice fel de mutari ale companiei catre o interoperabilitate reala, dar ca nu va opri investigatiile lansate anul acesta impotriva Microsoft.

(Sursa: TG Daily, Engadget, Microsoft)


Categorii: Software, Standarde.

1 Comentariu

  1. florin |

    S-o vedem si p’asta…

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info