Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Microsoft Midori – viitorul fara Windows

03-08-2008, 20:36

Microsoft ar putea inlocui la un moment dat Windows cu o alta arhitectura de sistem de operare, in care se combina conceptul de “cloud computing” cu aplicatii distribuite, independente de platforma.

Conform unor documente interne Microsoft, citate de site-ul SDTimes, compania americana lucreaza la un nou concept de sistem de operare, cu o arhitectura gandita in jurul conectivitatii la internet si care ar putea inlocui Windows-ul in viitor.

Este vorba despre un proiect numit Midori, care consta in crearea unui sistem de operare distribuit, al carui drivere si aplicatii sunt de tip “managed code” (cod gestionat) – cod ce ruleaza intr-o masina virtuala. Midori este gandit pentru a rula direct peste hardware (x86, x64 sau ARM) sau intr-un hypervizor precum Windows Hyper-V, dar ar putea rula si ca un proces Windows.

Midori se pare ca este dezvoltat pe Singularity, un micro-kernel de sistem de operare experimental de la Microsoft, scris sub forma de “managed code” si inglobeaza si alte idei incercate de Microsoft in proiecte mai vechi, precum Cairo si WinFS.

Din cate se pare, Midori reuneste intr-un singur concept idei precum cea de “cloud computing” – in care aplicatiile ruleaza in centre de date si sunt accesate online – cu cea de aplicatii independente de platforma, ce pot rula sau fi accesate de pe o varietate de device-uri – PC-uri, telefoane, televizoare, etc – sau aplicatii ce ruleaza pe o multitudine de topologii, de la client-server la peer-to-peer. Pentru aceasta, Midori va introduce un model de aplicatii de nivel inalt, care abstractizeaza detaliile masinilor fizice si ale procesoarelor, si care va fi consistent atat in medii distribuite, cat si in cele locale.

Desi Microsoft afirma ca Midori este doar un proiect de cercetare, SDTimes remarca faptul ca acesta este condus de un om important din Microsoft, Eric Rudder, Senior Vide-president for Technical Strategy, ceea ce ar indica o importanta foarte mare acordata acestuia. SDTimes mai afirma ca Midori ar fi mult mai aproape de a deveni comercial decat un proiect obisnuit de cercetare.

Ramane de vazut ce va realiza Microsoft cu Midori si daca acesta va ajunge intr-adevar sa inlocuiasca Windows. In orice caz, acest lucru nu se va intampla mai devreme de urmatoarea versiune de Windows de dupa Vista, Windows 7, sau chiar si de Windows 8.

(Sursa: SD Times)


Categorii: OS, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info