Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Windows XP-ul pentru laptopurile low-cost va fi restrictionat

13-05-2008, 12:59

Microsoft a impus conditii drastice pentru sistemele care vor putea fi instalate cu Windows XP, dupa ce acesta va iesi oficial din circulatie.

Dupa cum se stie, Microsoft va opri la sfarsitul lunii iunie vanzarile sistemului sau de operare Windows XP, in ciuda popularitatii acestuia si a prudentei utilizatorilor in a trece la Vista. Microsoft a anuntat luna trecuta o concesie, afirmand ca XP va continua sa fie disponibil pana in 2010 pentru laptopurile low-cost (gen Asus Eee PC), probabil in primul rand din ratiunea de a nu pierde aceasta piata in favoarea Linuxului.

Microsoft se pare ca se teme de posibilele configuratii de sisteme care ar putea fi incluse in aceasta categorie, a sistemelor ultra low-cost (ULPC). De aceea, probabil din dorinta de a-si proteja vanzarile de Vista, Microsoft a impus limitari drastice sistemelor care vor putea fi considerate ca facand parte din aceasta categorie, dupa cum reiese dintr-un document intern, destinat doar producatorilor de sisteme (OEM), dar care a ajuns pe internet.

Astfel, sistemele care vor putea fi instalate cu Windows XP Home vor trebui sa aiba harddisk-uri nu mai mari de 80 GB, dimensiunea ecranului de maxim 10,2″, memoria de maxim 1 GB, iar procesorul va trebui sa fie single-core si cu o frecventa care sa nu depaseasca 1 GHz, cu exceptia anumitor procesoare low-power, destinate acestei piete si device-urilor portabile, precum VIA C7-M si Intel Atom.

In schimb, Microsoft va compensa aceste neajunsuri printr-un pret foarte mic al licentei, care va fi de 32 $ in tarile dezvoltate si 26 $ pe pietele emergente. Iar daca producatoul respectiv face parte dintr-un parteneriat special cu Microsoft, numit Market Development Agreement, licenta va fi redusa cu inca 10 $.

(Sursa: Daily Tech)


Categorii: OS.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info