Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

PowerPoint – un mod dezastruos de prezentare?

05-04-2007, 08:02

Conform unor cercetatori australieni, PowerPoint nu este cel mai eficient mod de a prezenta informatia, cel putin nu prin descrierea acesteia atat verbal cat si vizual in acelasi timp.

Potrivit unei cercetari realizate la University of New South Wales din Australia, creierul uman nu poate absorbi o aceeasi informatie in mod verbal si vizual in acelasi timp.

Creierul este limitat in cantitatea de informatie pe care o poate absorbi, iar prezentarea aceleiasi informatii atat verbal cat si vizual – precum citirea unui slide PowerPoint tipic – supraincarca aceasta parte a memoriei si ingreuneaza perceperea informatiei.

Prezentarea si descrierea de diagrame este eficienta, deoarece prezinta informatia intr-o alta forma. Dar nu este eficient sa rostesti aceleasi cuvinte care sunt si scrise, deoarece solicita un efort mult mai mare din partea creierului si diminueaza capacitatea de intelegere a informatiei prezentate,” a afirmat unul dintre autorii studiului, profesorul John Sweller.

“Folosirea de prezentari PowerPoint este dezastruoasa. Ar trebui sa se renunte la ele,” a mai spus Sweller.

Teoria “incarcaturii cognitive” sugereaza faptul ca memoria poate jongla cu 2 sau mai multe task-uri pentru o perioada redusa de timp, de 2-3 secunde. La mai mult de atat, informatia incepe sa se piarda.

(Sursa: The Register, Sidney Morning Herald)


Categorii: Software, Stiinta.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info