Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Yahoo, HP si Intel – efort comun pentru “cloud computing”

30-07-2008, 19:20

Yahoo, Intel si HP vor sa puna la punct un mediu distribuit global de experimentare si testare in domeniul “cloud computing”, despre care se afirma ca va fi in viitor modelul dominant de accesare de software.

Conceptul de “cloud computing” este unul la moda in aceasta perioada, definind in esenta ideea ca software-ul sa nu mai folosit direct de pe calculatoarele proprii, ci din centre de date specializate, accesate online. Aceasta ar muta presiunea de a imbunatati tot timpul performanta si capacitatea de stocare a calculatoarelor de la utilizatori la cei care vor administra aceste centre de date.

Daca aceasta viziune va deveni realitate ramane de vazut, cert este ca marile companii din IT, in special cele din online, fac eforturi din ce in ce mai importante in aceasta directie. Google si IBM au anuntat anul trecut o investitie de 20-25 milioane $ intr-un centru de date dedicat ideii de cloud computing, iar Microsoft se pare ca are idei similare.

Acum, cel de-al treilea player major din online, Yahoo, nu se lasa mai prejos, anuntand un parteneriat cu Hewlett-Packard si Intel pentru un asa-numit Cloud Computing Test Bed, definit ca “un mediu de testare la scara internetului, distribuit global, gandit in scopul de a incuraja cercetarea, managementul de centre de date si aspectele hardware asociate cu ideea de cloud computing, la o scara fara precedent pana acum”.

Cei trei, impreuna cu 3 institutii academice, Infocomm Development Authority din Singapore, University of Illinois din Statele Unite si Steinbuch Centre for Computing din Germania, vor realiza 6 centre de date aflate in locatiile fiecarui partener, care vor fi echipate cu hardware de la HP si procesoare de la Intel, fiecare centru de date urmand sa aiba intre 1000 si 4000 de nuclee de procesare.

Serverele vor rula software open-source precum tehnologia de calcul distribuit Apache Hadoop de la Apache Software Foundation, si Pig, un limbaj de programare paralela, dezvoltat de catre divizia de cercetare de la Yahoo.

Centrele vor permite cercetatorilor de la cei 6 parteneri sa testeze diverse idei legate de cloud computing, cum ar fi modul in care aceasta tehnologie sa fie sigura si stabila. Nu este clar cat de mult acces va fi acordat cercetatorilor din alte institutii sau corporatii, Andrew Chien, vicepresedinte Intel, afirmand ca initiativa este deschisa altor organizatii, cu care vor fi insa purtate discutii individuale.

Cele 6 centre ar urma sa devina operationale pana la sfarsitul anului.

(Sursa: Daily Tech, TechCrunch, Information Week)


Categorii: Software, Tehnologie.

1 Comentariu

  1. Yahoo, HP si Intel lucreaza la un nou proiect - MastersZone.NET [update zilnic] - stiri, poze, filme, bancuri, noutati |

    […] Via […]

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info