Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Camera sferica ce imita ochiul uman

07-08-2008, 19:37

Un grup de cercetatori americani a realizat o camera digitala inspirata din forma si functionalitatea ochiului uman, in care senzorul ce capteaza imaginile este dispus pe o suprafata curba.

eye-camera-11.jpg“Unul dintre cele mai proeminente atribute ale ochiului uman este aceea ca suprafata care detecteaza imaginea, retina, nu este planara, precum cipul digital dintr-o camera. Consecinta acestui lucru este ca se pot forma imagini de inalta calitate chiar cu elemente simple de optica, precum corneea, care este o lentila foarte simpla,” afirma John Rogers, cercetator principal al unui proiect desfasurat la Northwestern University si University of Illinois din Statele Unite, care a incercat sa se inspire din natura pentru a realiza o camera digitala ce ar putea revolutiona acest domeniu.

Marea realizare a cercetatorilor care au lucrat la acest proiect este aceea ca au reusit sa plaseze senzorul de imagine pe o suprafata curba, printr-o solutie simpla care reuseste sa curbeze circuitele electronice fara ca acestea sa se rupa, folosind totusi materiale traditionale care in mod normal sunt foarte fragile.

eye-camera-2.jpgSenzorul este realizat dintr-o matrice de mici fotodetectori de forma patrata realizati din siliciu, conectati intre ei prin mici fire curbate realizate din polimer si metal, ce confera elasticitate acestui ansamblu. Senzorul astfel realizat poate fi plasat pe un material asemanator cu cauciucul, adus anterior la o forma de emisfera. In momentul transferului, emisfera cauciucata este intinsa pana devine plata, dupa care, odata ce senzorul este lipit de aceasta, materialul revine la forma de emisfera, aducand si circuitele la aceasta forma. Firele flexibile care leaga senzorii de siliciu preiau tensiunea acestei deformari, astfel ca circuitele propriu-zise nu sunt afectate.

Pentru a completa camera, matricea de senzori este plasata pe un circuit care o conecteaza la calculatorul ce controleaza camera, iar senzorul este acoperit cu o alta emisfera transparenta ca un glob ocular, in mijlocul careia se afla o lentila ce imita corneea.eye-camera-3.jpg

Prototipul de camera realizat deocamdata are o rezolutie de doar 256 pixeli, aceasta fiind limitata de capabilitatile de fabricatie aflate la dispozitia cercetatorilor.

“Tehnologia deschide calea catre o noua gama de device-uri de captare a imaginilor, cu unghiuri de vizualizare foarte largi, distorsiuni minime si dimensiuni compacte,” afirma Takao Someya, profesor la Universitatea din Tokyo, care nu a facut parte din acest proiect.

Desi forma camerei duce automat cu gandul la ideea de realizare a unui ochi bionic, cercetatorii afirma ca deocamdata nu au explorat posibilitatile de a face acest device biocompatibil, dar nu exclud posibilitatea ca acest lucru sa se intample in viitor.

(Sursa: Technology Review)


Categorii: Tehnologie.

1 Comentariu

  1. Alex |

    In 10 ani apare omul bionic 🙂

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info