Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

CD-ul a murit, traiasca HD-AAC

09-01-2008, 10:01

Cercetatorii de la insitutul care a inventat MP3 au anuntat un nou format audio, cu o calitate superioara CD-urilor si care este suficient de scalabil pentru a fi folosit online si in device-urile portabile.

hd-aac.jpgOamenii de stiinta de la Fraunhofer Institute for Integrated Circuits (IIS), locul unde au fost inventate formatele MP3 si MPEG, au anuntat codecul HD-AAC, care ofera o calitate audio superioara celei a CD-urilor.

HD-AAC este un codec audio de tip losless, in care datele audio decodificate sunt identice bit-la-bit cu sunetul original. CD-urile audio stocheaza muzica in format necomprimat la calitate pe 16 biti si 44.1 kHz, in timp ce cea mai mare parte a muzicii este produsa in formatul 24 biti si 96 KHz.

HD-AAC este bazat pe MPEG-4 AAC (Advanced Audio Coding) si pe MPEG-4 SLS (Scalable Lossless Coding), un format losless audio scalabil. Codecul are un mod in care ofera calitate audio losless dar este si scalabil, permitand ajustarea ratei de compresie si a dimensiunii fisierului, astfel incat sa poata fi transferat pe device-uri portabile sau distribuit online, fara a necesita o recodificare a sunetului original.

Codecul contine un nivel de baza, asa-numitul AAC-LC, la care se adauga extensia SLS pentru a-l face losless. In acest format, maxim ca dimensiune si calitate, fisierul are o dimensiune cu 50% mai mica decat cea a CD-ului audio, dar la calitate superioara (24 biti, 96 kHz). Muzica poate fi stocata in acest format pe un media server pentru o auditie de exceptie.

Cand se doreste distributia acestuia, layerul de extensie este comprimat puternic, dimensiunea scazand la mai putin de jumatate. Un al treilea mod este cel in care se renunta complet la SLS, obtinandu-se un fisier compatibil AAC, ce poate fi redat de orice player existent care suporta acest format, inclusiv iPod-uri sau playere de la Sony sau Creative. Pe viitor, aceste playere vor putea de asemenea recunoaste fisierul complet HD-AAC, daca vor integra codecul corespunzator.

CD-urile erau pana acum amenintate serios de trecerea la muzica online in format MP3, dar mai pastrau inca avantajul calitatii superioare. Aparitia lui HD-AAC si adoptarea sa de catre producatori ar putea insemna insa eliminarea acestui avantaj si sfarsitul erei CD-urilor.

(Sursa: Tech.co.uk)


Categorii: Muzica, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info