Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

August 2022
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Circuitul integrat implineste 50 ani

15-09-2008, 10:15

A trecut jumatate de secol de cand Jack Kilby de la Texas Instruments a demonstrat primul circuit integrat.

first-microchip1.jpgPe 12 septembrie 1958, inginerul american Jack Kilby, care lucra pentru Texas Instruments, demonstra primul circuit integrat functional din lume si schimba, fara sa stie, istoria tehnologiei.

Circuitul lui Kilby (in imagine, banda metalica orizontala din mijloc, asezata pe un substrat de sticla), care integra pe o placuta de germaniu un singur tranzistor, cateva rezistente si un condensator, arata destul de primitiv, privit cu ochii de astazi. Insusi Jack Kilby, care a murit in 2005, a remarcat de mai multe ori ca daca ar fi stiut ca acesta va fi prezentat de atatea ori in urmatorii 40 ani, l-ar fi facut mai aspectuos. Circuitul functiona insa, primul sau test fiind producerea unei sinusoide pe un ecran de osciloscop.

Ideea de circuit integrat nu era tocmai noua, conceptul fiind descris inca din 1952 de un om de stiinta britanic, Geoffrey Dummer, care a esuat insa in producerea unui device functional. De asemenea, la jumatate de an dupa Kilby, un alt inginer, Robert Noyce, de la Fairchild Semiconductor, isi finaliza propriul concept de circuit integrat, realizat pe siliciu, si care rezolva mai multe probleme pe care Kilby nu le rezolvase.

Kilby a ramas insa cu creditul primului circuit integrat, pentru a care a si castigat premiul Nobel, in anul 2000. Noyce, care a ramas in istorie drept co-inventator al circuitului integrat, avea sa fie in 1968 unul din fondatorii companiei Intel, alaturi de Goordon Moore, parintele Legii lui Moore.

Interesant este ca potentialul inventiei nu a fost perceput o buna perioada de timp. Kilby insusi afirma la 7 ani dupa aceasta ca “nu avea sa fie cine stie ce pe termen lung”. 50 de ani mai tarziu, circuitul integrat este pretutindeni in viata noastra, de la telefoanele mobile si calculatoare pana la televizoare si echipamente care fac posibila existenta internetului.

(Sursa: Custom PC)


Categorii: Tehnologie.

3 Comentarii

  1. florin |

    si cate inventii exista care, acum nu sunt “bagate in seama”…

  2. kalel |

    Ii trebuie facuta o statuie pt ce a facut, fara cei ca Jack Kilby acum am fi cocotati in copaci mancand banane.

  3. Circuitul integrat implineste 50 ani | feedarts.ro Feed Directory |

    […] A trecut jumatate de secol de cand Jack Kilby de la Texas Instruments a demonstrat primul circuit integrat. Pe 12 septembrie 1958, inginerul american Jack Kilby, care lucra pentru Texas Instruments, demonstra primul circuit integrat functional din lume si schimba, fara sa stie, istoria tehnologiei. Circuitul lui Kilby (in imagine, banda metalica orizontala din mijloc, asezata pe […] Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri […]

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info