Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Intel – noi detalii despre Larrabee

05-08-2008, 20:13

Intel crede ca Larrabee va sparge monopolul Nvidia si AMD/ATI pe piata procesoarelor grafice discrete.

Desi mai e ceva timp pana la o lansare oficiala a primelor procesoare Larrabee, Intel a facut o prezentare a acestei arhitecturi cu care vrea sa intre pe piata produselor grafice discrete.

Dupa cum se stie, Larrabee este un procesor multi-core bazat pe instructiuni x86, ceea ce inseamna ca programatorii vor putea realiza aplicatii pentru acesta scrise in limbaje de programare familiare precum C sau C++, in loc sa invete limbaje specializate de programare precum CUDA de la Nvidia.

Nucleul Larrabee este bazat pe designul unui nucleu de procesare Pentium, la care au fost adaugate elemente moderne precum multi-threading (4 thread-uri de executie per nucleu), extensii pe 64 biti, sistem sofisticat de pre-fetching si unitate de procesare de vectori (VPU), practic o unitate de procesare in virgula mobila, cu 16 operatii de 32 biti per tact, de 4 ori mai mult decat un CPU tipic de la Intel.

La acestea se adauga un pipeline scurt de executie de instructiuni, care permite accesul rapid la cache-ul L1 si suport pentru un set de registri pentru accesul la memorie. Nucleele vor comunica printr-o retea bidirectionala sub forma de inel, ultra-rapida, pe 1024 biti (512 biti in fiecare directie) si vor avea acces la o cantitate mare de cache L2 partajat.

larrabee_block.jpg

In plus, Larrabee va avea cateva circuite specializate pentru grafica, pentru decodare video 2D si samplere de textura. Spre deosebire insa de procesoarele grafice traditionale, procesorul de la Larrabee nu va include circuite hardware de rendering grafic de tip fixed-function, precum rasterizare, frame buffering sau geometry setup. In schimb, toate aceste functionalitati vor fi realizate prin software, ceea ce inseamna o mai mare flexibilitate in ordinea de prelucrare grafica si posibilitatea de reconfigurare dinamica a stagiilor de rendering in functie de nevoile aplicatiilor.

Larrabee va avea astfel un grad inalt de programabilitate, nefiind legat de un singur set de API-uri. Desi la inceput va fi lansat cu suport pentru DirectX 10 si OpenGPL, procesorul va putea fi updatat cu suport pentru DirectX 11 sau cu oricare nou API printr-un simplu download de software.

lrb-stack.gif

Desi in prima faza Intel intentioneaza sa atace piata procesoarelor grafice discrete, Larrabee ar putea evolua ca o solutie hibrida CPU-GPU concurenta cu AMD Fusion, fiind compatibil cu arhitecturile x86, dar avand si functionalitate de procesare paralela ale unui GPU, cu posibilitatea de distribuire de aplicatii pe oricare dintre nucleele de procesare din CPU sau GPU.

Intel afirma ca arhitectura este scalabila liniar cu numarul de nuclee de procesare (vezi imaginea), performanta crescand corespunzator, adica un procesor cu 4 nuclee va avea de 2 ori performanta unuia cu 2 nuclee. Numarul estimat de nuclee din Larrabee este undeva intre 8 si 48, primele produse care vor apare undeva in 2009 sau inceputul lui 2010 putand fi lansate direct cu 16 nuclee de procesare. Se pare insa ca scalabilitatea ar putea merge dincolo de 48 de nuclee, pana la sute sau chiar mii.

larrabee_perf.jpg

(Sursa: TG Daily, Daily Tech, Ars Technica)


Categorii: Componente, Tehnologie.

2 Comentarii

  1. Yola |

    de abia astept sa apara 🙂

  2. StarWarp |

    Ar trebui sa ne pastram un ochi pe noua inovatie de la Intel. Asta poate fi ceea ce vom avea cu totii in compurile noastre in urmatorii ani 🙂

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info