Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

August 2022
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

MRI nanometric de la IBM

23-04-2007, 12:42

Cercetatorii de la IBM au facut o demonstratie de tehnologie MRI (Magnetic Resonance Imaging) ce poate vizualiza obiecte la scara nanometrica.

Conform IBM, tehnologia reprezinta un pas important in incercarea de a construi un microscop capabil sa vizualizeze atomii individuali in 3 dimensiuni.mrfm_small.jpg

Folosind noua tehnologie, numita MRFM (Magnetic Resonance Force Microscopy), cercetatorii de la IBM au putut realiza imagini bi-dimensionale de obiecte cu dimensiuni de pana la 90 nm, un progres semnificativ pe calea catre imagini 3D la scara atomica. In comparatie, cele mai specializate aparate MRI sunt limitate la vizualizarea de dimensiuni de pana la 3 micrometri (3.000 nm).

IBM afirma ca MRFM ofera o sensibilitate a imaginilor de 60.000 de ori mai mare decat MRI. MRFM se bazeaza pe un principiu numit “detectie de forta” (force detection), folosind niste senzori magnetici de foarte mici dimensiuni pentru a detecta cea mai slaba urma de magnetism din nucleii atomici.

Noua tehnologie ar putea avea un impact major in studiul materialelor, de la proteine si produse farmaceutice pana la circuite integrate, pentru care o intelegere detaliata a structurii atomice este esentiala. Cunoscand localizarea exacta a unor atomi intr-o structura nanoelectrica ar avea o importanta deosebita pentru designeri in imbunatatirea tehnologiei de productie si a performantelor. Similar, posibilitatea de a vizualiza in mod direct structura atomica a proteinelor va facilita dezvoltarea de noi medicamente.

Mai multe detalii privind MRFM pot fi gasite pe site-ul IBM.

(Sursa: IBM)


Categorii: Sanatate, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info